Mindennapi tudomány

Épülő kínai GPS

|

Kína április utolsó napján, sikeresen Föld körüli pályára állított két műholdat, amelyek az ország saját fejlesztésű globális navigációs és helymeghatározó rendszerének elemei.

Ez volt az első alkalom, hogy egyetlen Hosszú Menetelés-3B típusú hordozórakétával két navigációs műholdat küldtek az űrbe. A szakemberek szerint az új műholdak, a 12. és a 13. számúak, a rendszer pontosságát és a szolgáltatás minőségét hivatottak javítani

Kína 2000-ben kezdte meg a Pejtou (Beidou) – Iránytű – elnevezésű navigációs rendszer kiépítését, hogy függetlenítse magát az amerikai Global Positioning Sytem-től (GPS). A tervek szerint 2020-ra készül el vele véglegesen.

A Pejtou hálózat a tervek szerint még további három műholdat kap az idén, s a jövőben több mint 30-ra növelik a számukat. A híradások megemlítik, hogy a hétfői alkalommal a Hosszú Menetelés elnevezésű hordozórakéta 160. példányát használták.

A kínai navigációs és helymeghatározó rendszer (BNSS) kísérleti szolgáltatását 2011. december 27-én kezdték meg. A közlekedés, az időjárás-előrejelzés, a tengeri halászat, és a térképészet területén hasznosítják. A múlt évben tíz műholdat bocsájtottak fel. Ebben az évben a tervek szerint hatot, és így kiépül az alaprendszer, amellyel a projekt második fázisában viszonylag nagy pontossággal el tudja látni Kínát és a környező területeket helyzet-meghatározási, navigációs és időmérési információkkal.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE