Kiemelt, Magyar Közélet

Kapituláció

|

Az IMF jön, de Orbán marad. Annak ellenére, hogy miniszterelnök állítólag többször határozottan kijelentette: “Ha az IMF visszajön, én megyek!” A gazdasági szabadságharcot elvesztettük. Engedtünk a 48-ból. A Matolcsy-síkon a gazdasági szabadharc fegyverei szétszórva, mint a gazdasági helyzete az országnak.

Hosszú ideig ült a miniszterelnök a tárgyalóasztalnál mire „meg Világosodott.” Ugyanis július 17-én érkezik Budapestre az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége, s ezt követően hamarosan megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarországgal. Ezt jelentette be pénteken Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője.

Olivier Bailly üdvözölte, hogy a magyar Országgyűlés a nap folyamán elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását. Kitért arra, hogy Brüsszel már e hét elején tájékoztatást kapott Varga Mihály magyar főtárgyalótól és Simor András MNB-elnöktől a tervezett törvénymódosítás tartalmáról, valamint hogy Olli Rehn, az uniós javaslattevő-végrehajtó testület gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes alelnöke üdvözölte ezeket a tervezett változtatásokat.

Megállapította, hogy a most elfogadott módosítások kiterjednek mindazokra a pontokra, amelyeket az Európai Bizottság felvetett a jegybanki függetlenség kérdésével kapcsolatos, Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás megindításakor, valamint amelyeket az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF közös munkacsoportja kifejtett a tárgyalások megkezdésének feltételeként.

A szóvivő bejelentette, hogy az Európai Bizottság ezek után megszünteti a januárban indított kötelezettségszegési eljárást. “Amint a törvény hatályba lép, a bizottság kész lezárni a kötelezettségszegési eljárást” – mondta a szóvivő, megjegyezve, hogy ez már csupán formai kérdés. Bailly közölte, hogy az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF küldöttsége a tervek szerint e hónap 17-én érkezik Budapestre. “Az Európai Bizottság és az IMF hamarosan megkezdi a tárgyalásokat az elővigyázatossági programról. Ezzel összefüggésben közös EU-IMF küldöttség látogatását vették tervbe július 17-ére. A tárgyalások sikeres kimenetele érdekében a bizottság számít a magyar hatóságok nyitottságára, arra, hogy valódi politikai párbeszédbe bocsátkoznak”.

A sajtótájékoztatón Olivier Bailly kérdést kapott arról, miként állnak a Magyarországgal kapcsolatban indított egyéb ügyek. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság elé utalta a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentése, valamint az adatvédelmi hatósági függetlenség ügyét. Mint megjegyezte, Brüsszel különösen a bírákkal kapcsolatban tartja sürgetőnek az európai bírósági eljárás lefolytatását. Bailly kitért arra is, hogy a médiatörvény ügyében az Európai Bizottság most arra vár, hogy a törvényt összhangba hozzák a magyar alkotmánybíróság döntésével.

Az egy érdekes kérdés, hogy a miniszterelnök ostoba csökönyösségével mennyi kárt okozott az országnak. Mert ahogy lenni szokott az IMF diadalmaskodott.

http://fideszfigyelo.blog.hu/page/12

http://tua.hu/wp/?cat=57

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE