Ez-az-amaz

Emelkednek az üzemanyag árak

|

Emelkedett a héten az olaj árfolyama. A forint árfolyama erősödött a dollárhoz képest, a benzin és gázolaj jegyzésár még így is nagyot emelkedett hazai fizetőeszközben kifejezve. Emiatt várhatón jelentősebb áremelésre kerül majd sor a hazai kutakon. Ennek a mértéke akár literenként a 8 forintot is elérheti.

Az Irán ellen bejelentett szankciók július 1-én életbe léptek. A perzsa országban a nyugati szankciók egyre inkább kezdik, éreztetik negatív hatásaikat. Irán ismét fenyegető kijelentéseket tett a jelentős olajforgalmat bonyolító Hormuzi-szoros lezárására.

A norvég olajmunkások is folytatták sztrájkjukat, aminek hatására a Statoil bejelentette, hogy az ország olajkitermelésének felét is leállíthatja a napokban. Ezért a Brent árfolyama ismét 100 dollár fölé kapaszkodott.

Az olaj árfolyamával párhuzamosan a finomított termékárak is emelkedtek a héten. A benzin esetében 7,3%-kal, a gázolajnál pedig 5,8%-kal került lejjebb a heti átlagos jegyzésár.

 A forint bár erősödni tudott a dollárhoz képest, még így is nagy emelkedés mutatkozott a hazai fizetőeszközben mért árakban. A benzin átlagára ugyanis 6,8%-kal emelkedett, a gázolajé pedig 5,3%-kal. Így az előttünk álló héten a MOL is árat fog emelni.

Kép:  http://www.cikk-cakk.abbcenter.com/?id=115456&cim=1

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE