Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

Egy kisbolygó halad el a Föld mellett vasárnapról hétfőre virradó éjszaka

|

A 2002 AM31 katalógusjelű aszteroidát tíz éve fedezték fel, és a potenciálisan veszélyes kisbolygók közé sorolták. Ezen a hétvégén viszont nem jelent veszélyt a Földre, amelytől 5,2 millió kilométerre repül el, ez a Föld- Hold közötti távolság 13,7-szerese.

Itt többet is olvashatunk róla: http://www.space.com/16662-asteroid-earth-flyby-weekend-2002-am31.html

Az aszteroidát nyomon követik a világ legnagyobb rádiótávcsövével, a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium teleszkópjával, valamint a NASA Deep Space Network rendszerének goldstone-i 70 méteres antennájával is.

Július 22-ről 23-ra virradó éjszaka, magyar idő szerint éjfél után, 1.30 körül lesz legközelebb a Földhöz. A július Arecibo csillagvizsgáló radaros mérései alapján az aszteroida körülbelül 340 méter átmérőjű. Más mérések szerint 792 méter. Potenciálisan veszélyes aszteroidák amelyek kb 100m, méretűek, és amelyek közelebb kerülhetnek a Földünkhöz, mint 0,05 AU. Az AU a csillagászati egység .

Egy csillagászati egység egyenlő a földpálya átlagos sugarával, 149,598 millió km-rel.

 Jelenleg 1323 potenciálisan veszélyes aszteroidát ismernek a csillagászok. Aki nem tud aludni ezen az oldalon élőben is követheti az eseményeket:

http://events.slooh.com

 

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE