Kiemelt, Mindennapi tudomány

Sikeres landolás

|

Sikeresen landolt a Mars felszínén ma reggel a Curiosity marsjáró. Ezt közleményben is erősítette meg a NASA. A kaliforniai Pasadenában, a NASA bolygókutató részlegében, megerősítették, hogy a robot közép-európai idő szerint 7 óra 31 perckor sikeresen landolt.

Az első kép a landolás után

A robot leszállóhelye (a Gale-kráter) közvetlen környezetében azt vizsgálja majd, hogy létezhettek-e a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek.

A Curiosity a tervek szerint két évig kutat majd az élet nyomai után a Marson. Ez a legdrágább és műszakilag a legkifinomultabb vállalkozás, amelyet a Mars kutatására elterveztek. A NASA szakértői szerint az egész műveletet nagy pontossággal hajtották végre. A Curiosity már elküldte a Földre az első képeket, ezen látható volt a marsjáró árnyéka a vörös bolygón, továbbá kerekei is.

A marsjáró 2011. november 26-án startolt a Földről. Ez volt az amerikai űrhivatal által végrehajtott hetedik sikeres landolás a Marson, számos korábbi amerikai próbálkozás, illetve más ország leszállási kísérlete nem volt eredményes. Emlékezzünk csak az orosz Fobosz-Grunt szonda kudarcára, amely nem csak az orosz, de az egyetemes tudomány kudarca is volt.

A NASA mérnökei látványos, és mint kiderült, sikeres eljárást dolgoztak ki a landolásra. A tervezett leszállás előtt hét perccel a fedélzeti számítógépek bekapcsolták a fékezőrakétákat, és az űreszköz sebességét az óránkénti 20 ezer kilométerről óránkénti 3,6 kilométerre csökkentették. Ezt követően a fékezőrakétákkal ellátott platform, illetve egy “égi daru” fokozatosan közelített a felszín felé. A művelet alatt a marsjáró kábeleken lógott, majd ezek is kioldódtak, mihelyt az űreszköz talajt ért. Ezután a platform távolabbra repült, majd becsapódott a talajba. A Curiosity “életre kelt”, és elkezdett képeket készíteni a környezetéről.

Nagy az öröm az űrközpontban

A landolás után a marsjáró eltávolította veszélyérzékelő kameráinak porvédő burkolatát és 1024 x 1024 pixel felbontású, szürkeárnyalatos felvételeket készített. Ma este kommunikációs ablak 20.30-kor nyílik a Földre, ekkor újabb képeket és telemetriai adatokat sugároznak az űrközpontba. Kedden felállítják a panorámakamera árbocát, és a marsjáró este 20.30-21.00 között is adatokat továbbít a Földre. Szerdán készítik el az első nagyfelbontású képeket a leszállóhelyről, csütörtökön pedig lesugározzák az addigi adatok legnagyobb részét a Földre. A mérnökök ellenőrzik a szonda állapotával kapcsolatos adatokat. A marsjáró a felszíni munka tervezését és elvégzését irányító korábbi, leszállás alatt is használt szoftverről pénteken áll át az új szoftver alkalmazására. A Curiosity sikeres landolása fontos lépés arra, hogy a 2030-as évek közepén ember léphessen a vörös bolygó felszínére. Reméljük, hogy ez nem kíméletlen űrverseny, hanem széleskörű nemzetközi együttműködés keretében történik.

A Curiosity

Ha mégis űrverseny lesz, akkor az USA és Kína fog versenyezni abban, hogy ki juttat először embert a Marsra.

http://www.nasa.gov/externalflash/mars/curiosity_news3.html

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE