Kiemelt, Patacsi Pilvax

A pécsi tanácsadók munkájának mérése

|

A tudnak-e a varjak a víz alatt repülni tudományos kérdés mellett az izgat, hogyan lehet a tanácsadók munkáját mérni? Komoly tudományos probléma. Ugyanis tanácsadókból jól el vagyunk látva. Budapest legfőbb exportterméke Pécsre: a tanácsadó.

Rögtön felmerül a kérdés, ha Pécs annyira sikeres, mint amennyire kommunikálják, minek annyi tanácsadó? Ugyanis a tanácsadás a jelenben zajlik, és a másik ismérve, hogy jó sok pénzért. Rövid távon elég nehéz egyszerű pécsi polgárként megítélni, hogy a tanácsok jó irányba viszik-e Pécs város szekerét. Mert például az adóssága a városnak egy euró centtel sem csökkent. Lehet úgy is védekezni, hogy ez a három év rövid idő. A sok tanácsadó Pécsre mért tanácsainak hatása csak hosszabb távon mérhető. Nekem ez a három év is hosszú távnak tűnik. Azt is elég nehéz megmérni, hogy mi köszönhető a tanácsadók tevékenységének? Mert nem csökkentek az autóbusz viteldíjak, nem csökkent a vízdíj- hiába váltottunk francia talicskáról magyarra- helyi adókat vetnek ki, tehát e tények sem támasztják alá a tanácsadók munkájának az eredményét.

Lehet hivatkozni okos és értelmes programok helyett az elmúlt 8-12 évre. Ez is egy megoldás. De elszámoltatás nélkül nem megy. Meg tanácsadók nélkül sem. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a Budapestről ide importált tanácsadók mégis csak idegenek, és nem is Tükék. Magyarul külső szereplők. Egy külsősnek meg semmi sem drága. Egy idő után – miután már sok tanácsot adtak jó pénzért- vagy vesztes választások után távoznak. Akkor ismét kiderül, hogy gyakorlatilag a közpénz pazarláson kívül nem sok hasznuk volt. Árbevételt nem növeltek, költségvetési megtakarítást sem értek el. A kármentés pedig nem olyan nagy eredmény. De kármentésről Pécs igen sikeres város vonatkozásában egyelőre szó sincs.

Felmerül még egy lehetőség, amelyet tudományos szempontból is érdemes megfontolni. Az ideimportált szakértők tényleg a szakma rubinjai, és gyémántjai. De az ostoba politika nem fogadja meg a tanácsokat. Hiába jók a tanácsok, ha a politika betart. Ezt lehetne mérni, – de ettől az Isten mentsen – mondjuk úgy, hogy leváltják a politikai elitet, és maradnak a tanácsadók. Az új politikai elit pedig megfogadja az okos tanácsokat, és a város virágzásnak indul.

A patacsi Pilvaxban ülve és töprengve is nehéz dolga van annak, aki objektíven szeretné mérni a tanácsadók munkáját. Ebben tanácstalan vagyok, mint néha a Hegylakó Gyurink a műbőr kabátjában.

Viszont a városházán a különböző fő és egyéb osztályokon ott dolgozók nem külsősök. Nekik joguk és kötelességük a legjobb tudásuk szerint eljárni, és a munkájuk is mérhető.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Szent Mihály Arkangyal Asztaltársaság

  Állítólag Reagan elnöknek az volt az erőssége, hogy jó tanácsadókkal vette körül magát. E kérdés kapcsán is visszatérünk ahhoz az alapvető kérdéshez, hogy a tudását egy vezető mire használja. A Nemzet és a város épülésére, vagy rombolásra, rosszabb esetben a saját és haveri zsebek tömésére. A tudás becsület nélkül nem ér semmit. Jézus megmondta: gyümölcseiről ismerszik meg a fa. A mi városi vezetésünk, politikai garnitúránk is. Ezért mondjuk: minden választókörzet igyekezzen kitermelni a saját megbízható emberét, és akkor 2014-ben teljesen demokratikus úton valódi forradalmat lehet végrehajtani. Azután jöhet a számonkérés és az újjáépítés.

  ↑ LinkVálasz
 2. Borszívóügynök

  Ez egy jó tanács Polgár! Vissza a tanácsrendszerbe!

  ↑ LinkVálasz
 3. Polgár

  Azt a városvezetőt vagy magas beosztású hivatalnokot, politikust, akinek tanácsadóra van szüksége, azonnal el kell távolítani a helyéről és a tanácsadót vagy a posztra alkalmas embert kell a helyette alkalmazni! Mellesleg a posztok számát egyébként is radikálisan csökkenteni kéne minden szinten!

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE