Kiemelt, Magyar Közélet

AzEmberek kormánya és az ÁFAcsökkentés

|

Most égetően szükség lenne az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésére. Növekszik a szegénység, és mezőgazdasági szempontból ez az év pedig katasztrofális. Az elmúlt években többször felmerült az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója (Áfa) csökkentésének lehetősége, amit ellenzékben a Fidesz is állandóan követelt.

Az aktuális kormányok pedig nem csökkentettek. A termelőket tömörítő terméktanácsok véleménye szerint többek között éppen a magas áfa miatt veszíti el belföldi piacait a magyar élelmiszeripar. Ugyanis versenyképtelenné válik az alacsonyabb áfával működő országok importtermékeivel szemben. A terméktanácsok most is javasolják, hogy megelőzhető legyen az élelmiszer-gazdaság szereplőinek tömeges tönkremenetele, illetve termelési színvonaluk csökkenése. Valamint javíthatóak legyenek a piacra jutás feltételei. Manapság nem könnyű 27 százalékos áfával forgalmazott termékekkel kereskedni. Ez alól kivételt a tej és néhány tejtermék, illetve a pékáru képez, amelyek 18 százalékos kulccsal adóznak. Magyarországon a legmagasabb az élelmiszerek többségének forgalmi adója az EU-ban.

Viszont a Magyarországgal szomszédos államokban ez az adó 5-10 százalékot tesz ki. Ennek érdekében a terméktanácsok azt javasolják több termékkör (a tej, a félkemény sajt, a tehéntúró, valamint a sertéscomb, a lapocka, vagy az oldalas és a dagadó, továbbá az étkezési tojás, valamint számos kacsa-, liba-, csirke- és pulykahús-féleség) 5 százalékos kedvezményes áfa körbe sorolását 2013-tól.

A Terméktanácsok, és szakértők véleménye szerint is, az áfacsökkentés mellett szól az a hatalmas aszálykár, amelyet a mezőgazdasági termelők elszenvedtek ez évben. E miatt sok élelmiszer-ipari vállalkozás csődbe mehet idén, ha nem kap segítséget. Májusban és júniusban még volt annyi csapadék, hogy elfogadható termés lett például búzából és repcéből. A kukorica és a napraforgó viszont sok helyen egyszerűen „kiégett”. E két haszonnövénynél nagy gondban lesznek a gazdák. A legnagyobb bajban az állattartók lesznek, ugyanis költségük döntő része a takarmánykiadás, ami a jelentős aszálykárok miatt várhatóan nagyon megdrágul. Akár élelmiszerár-robbanás is jöhet, hiszen a hatalmas szárazság szinte egész Európát sújtotta. Az elmúlt néhány kormányzati ciklusban többször változott az élelmiszerek Áfa-ja. 2004-ben (Medgyesi kormány) a korábbi 12 százalékról 15 százalékra nőtt az élelmiszerek áfája. A kulcsot 2006. szeptember 1-jével 20 százalékra (Gyurcsány kormány) emelték, 2009. július 1-jétől pedig 25 százalék (Bajnai kormány) lett. A kenyér- és tejféleségek 18 százalékos kulcsát kivéve. A 25 százalékos általános áfakulcsot 2006. január 1-jétől csökkentették 20 százalékra, 2009. július 1-jétől újra 25 százalékra emelték. Ezt emelte az Orbán kormány 27 százalékra, néhány kivételtől eltekintve.

Csak az a kérdés, hogy a Matolcsy sújtotta gazdaság, és a költségvetés kibír-e egy akkora bevételkiesést, mint amennyit az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése okozna? Illetve azt is megszoktuk, hogy a Fidesz egész más politikát folytat ellenzékben, mint kormányon. Manapság Magyarországon csak az infláció nő.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE