Firkászat, Kiemelt

Tamási Áron, akit Erdély adott a magyar irodalomnak

|

„Van nekem egy falum. Némelykor, ha lelkemmel burkolom magam körül, úgy tetszik, mintha én építettem volna őt, mikor még Isten szándékában laktam. Máskor meg szülőmnek érzem, aki egy csillagos estén, szomorú-mókás mese után fogant engem.”

1897. szeptember 20-án Farkaslakán született Tamási Áron. A keresztségben a Tamás János nevet kapta. 1904-től Farkaslakán járt elemi iskolába. 1910-től a székelyudvarhelyi katolikus főgimnázium tanulója. 1917-ben hadiérettségit tett Gyulafehérváron. Ki akart törni az elődök paraszti életformájából, ezért 1918. november 18-án megkezdte jogi tanulmányait a kolozsvári egyetemen, majd 1921-ben miután végez, a Kereskedelmi Akadémián folytatta a tanulmányait. Utána banktisztviselő Kolozsváron és Brassóban.

1923 júliusában kivándorolt Amerikába, ahol volt alkalmi munkás, de banktisztviselő is. A székely népballadák, népdalok és népi mókák ihlették azokat a novellákat, amelyekből első kötete, a Lélekindulás összeállt. Amerikából küldte haza a kéziratot a kolozsvári kiadóhoz, ahol 1925-ben megjelent. Azonnal felfigyelnek rá. A következő évben, 1926 májusában Tamási Áron haza is tért. Ettől kezdve javarészt Erdélyben élt, mígnem 1944-ben Magyarországra települt át.

Sorra jelennek meg novelláskötetei, és a regényei is. Előbb A szűzmáriás királyfi, amelyet javarészt még Amerikában írt. A helyzetek kritikai erővel reálisak, a hangvétel közel áll a balladához. Annál realistább, de legtávolabb is áll Tamási életművének egészétől a Címeresek, amelyekben az erdélyi világ feszültségeit rajzolja meg. Ezek után következett a főmű: az Ábel-trilógia – ez az önéletrajza burkolt formában. Előbb az Ábel a rengetegben, a talpraesett székely favágólegény mesébe illő története, majd folytatásai: Ábel az országban és Ábel Amerikában. Ábel megjárja írójának útját: a természet világából eljut a városba, onnét a nagyvilágba. Végül tapasztalatainak eredményeként visszamegy a természetbe. Ennek a regénynek a zárógondolata az ismert idézet: “Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!”

1926-tól 1944-ig Kolozsváron élt, az Újság és az Ellenzék munkatársa volt. 1926-ban feleségül vette Haliker Erzsébetet. Az Erdélyi Helikon alapító tagja, 1933 májusától külön rovata volt a Brassói Lapokban (Tiszta beszéd). 1935-ben részt vett az Új Szellemi Front kísérletében. 1937 októberében a népfrontos Vásárhelyi Találkozó elnöke volt. 1942 novemberében felszólalt a lillafüredi írótalálkozón. 1934-1949-ig a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. 1944 augusztusában az Erdélyi Magyar Tanács tagjaként a háborúból való kilépést szorgalmazta. Bajor Gizi házában vészelte át Budapest ostromát (1944-1945). 1945-1947-ig országgyűlési képviselő.

 1949 és 1953 között kiszorították az irodalmi életből; jeleneteket, bábjátékokat, verses önéletrajzot írt. 1954-től a Hazafias Népfront Országos Tanácsának tagja lett, és megjelenhettek cikkei, elbeszélései. 1956 szeptemberétől 1957 áprilisáig a Magyar Írók Szövetségének társelnöke.

 1956. október 31-én a Petőfi Párt Irányító Testületének tagjává választották. Tamási fogalmazta a december 28-án, az írószövetség közgyűlésén felolvasott Gond és hitvallás című nyilatkozatát. 1963-tól a Béketanács elnökségi tagja. Kossuth-díjas (1954) és többszörös Baumgarten-díjas (1929, 1930, 1933, 1943). Munkásságát 1940-ben Corvin-koszorú kitüntetéssel is ismerték el.

Tamási Áron 1966. május 26-án hunyt el Budapesten. Végakaratának megfelelően szülőfalujában, Farkaslakán, a templom mögött helyezték örök nyugalomra. A sírt két hatalmas fa fogja közre, fejfáján Tamási sírfelirata olvasható:

„Törzsében

Székely volt,

Fia Hunniának, Hűséges szolgája

Bomlott századának.”

A síremléke a Hargitáról származó 8 tonnás hatalmas bazalttömb. A követ Szervátiusz Jenő és fia Tibor formázták maradandó alkotássá. Az emlékműről Sütő András, a híres író mondta: „Több tonnás hegyi beszéd.”

Budapesten a XII. kerületi Alkotás utcában található emléktáblán ez olvasható: „akit Erdély adott a magyar irodalomnak”.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE