Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

A Dragon útra kész

|

A Dragon magánűrhajó első „kereskedelmi” startja október 7-én lesz. A NASA hivatalos honlapja szerint helyi idő szerint 20.34-kor indítják útnak a floridai Canaveral-ról.

A Dragon űrhajó és a Falcon 9 hordozórakéta készen áll a felbocsájtásra, a Nemzetközi Űrállomás pedig a dokkolásra. Rossz idő esetén október 8-án kerül sor a startra.

Az amerikai Space – X cég által kifejlesztett Dragon ez év májusában sikeres próbautat hajtott végre az űrbe. Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS), ami eddig csak „állami” űrhajóknak volt a privilégiuma.

A Dragon űrhajó utánpótlást szállít a Nemzetközi Űrállomásra. A rakomány 464 kilogramm lesz. A Dragon 334 kilogramm tudományos rakományt szállít majd vissza a Földre.

A Space Exploration Technologies, azaz a SpaceX magáncég űrhajója a Dragon rendszer kifejlesztésével gyakorlatilag történelmet írt az űrkutatás 55 éves történetében. A SpaceX rendszerének nagy előnye, hogy mind az űrhajó, mind a hordozórakéta újra felhasználható lesz. A Space X szakemberei, és kutatói dolgoznak a saját hajtóműves leszállás problémáin. Ugyanis az elképzelések szerint a teljesen kifejlesztett rendszer a szárazföldre érkezne és a maga erejéből hajtana végre függőleges leszállást a Földre.

A SpaceX amennyiben sikerrel kifejleszti a minden elemében újra felhasználható űrrendszert akkor a költségek jelentősen csökkennek. Ugyanis nemcsak maga az űrkabin, hanem a hordozórakéta, illetve annak minden fokozata is visszatér a földre, nem ég el a légkörben, nem zuhan az óceánba, hanem újra felhasználható a következő űrrepüléseken. A SpaceX mérnökei tervei szerint a függőlegesen startoló hordozórakéta ugyancsak függőlegesen tér vissza. A merész és grandiózus tervek szerint a starthelyre, az ereszkedés végén saját rakétájával fékezve, majd simán leszállva a közben kinyíló támasztótalpakra.

Ennek a valóban „forradalmian” új, és egyelőre csak scifi filmekben látott űrhajónak az első kísérlete már meg is történt. SpaceX Grasshopper (Szöcske) nevű szerkezete egy kísérlet keretében felemelkedett a földről, majd néhány másodperc múlva a starthelyre tért vissza.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=D-nXstkcAtA&feature=related]

A kísérlet során a Grasshopper majd két magasra emelkedett. A jövő év első felében sor kerül komolyabb magasságú kísérletre is. A kutatók szerint itt az elérendő szint száz láb, azaz harminc méter lesz. Ezek után következhet az űr. A májusi kísérlet során még a Holdat megjárt Apolló rendszerhez hasonlóan ejtőernyők felhasználásával az óceán vizére történt a landolás. A SpaceX az első emberes Dragon-repülést 2015-re tervezi.

Közben a SpaceX megkezdte a Falcon Heavy rakéta kifejlesztését. Ez egy „óriás” rakétarendszer, amely kétszer akkora tolóerővel, mint a jelenlegi, juttathat 53 tonnányi hasznos terhet alacsony földkörüli pályára. Ez a kétszerese a múlt évben kivont űrrepülőgépek hasznos kapacitásának. A Falcon Heavy bázisa a Falcon-9-es hordozórakéta. Amely a Dragon űrhajót a világűrbe vitte fel. Azonban a rakétához első fokozatként két másik, a Falcon-9-essel egyenlő tolóerejű eszközt csatlakoztatnak. Ezzel a rakéta teljesítménye a jelenleg legerősebb Delta-4 rakétához képest is kétszeres lesz. Ilyen nagy hasznos teher pályára juttatására csak az a Saturn-V-ös volt képes, amely a Hold-expedíciók során voltak használatosak.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=zzgkEwvkJkY]

A Falcon Heavy magassága 69,2 méter, a súlya 1,4 millió kilogramm, a felbocsátás költsége ezzel az eszközzel 100 millió dollár körüli lesz, ami a mostani Falcon-9-es misszióknak a kétszerese. A SpaceX vezetői azt remélik, hogy az első Falcon Heavy indításra már 2013-ban sor kerülhet a kaliforniai Vandenberg bázisáról.

SpaceX erre a rakétára már megrendelést is kapott, az Intelsat műholdas kommunikációs cégtől egy új műhold pályára állítására. Az Intelsat – SpaceX megállapodás szerint a rakéta a műholdat geostacionárius pályára juttatja majd. 36 ezer kilométerrel az egyenlítő fölé. Amint láthatjuk a SpaceX űrtervei grandiózusak. Sok sikert Dragon! Sok sikert SpaceX!

http://www.spacex.com/

http://spacexlaunch.zenfolio.com/p897406531

http://vimeo.com/spacexlaunch/videos

 

 

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE