Kiemelt, Pécsi hírek

Pécs, közgyűlés, építményadó vagy ingatlanadó?

|

Pécsett ma a közgyűlési vitában az egyik alpolgármester kioktatott  egy ellenzéki képviselőt, hogy a siker városában nincs ingatlanadó, csak építményadó. Igaz, hogy lehet játszani a fogalmakkal, de Magyarországon nincs megszorítás, csak Matolcsy-csomag. A Fidesz kaméleon taktikát folytat. Mást mond ellenzékben és mást mond hatalmon. Mert a hatalom deformál.

„Tisztességtelen, hogy az államháztartást kisiklató szocialisták és szabad demokraták most a zömükben ellenzéki vezetésű önkormányzatokra hárítanák az új adónem kivetésének felelősségét” – nyilatkozta Varga Mihály, 2007 júliusában a Magyar Narancsnak, amikor a Gyurcsány-kormány a konvergencia programban leírtaknak megfelelően próbálkozott az ingatlanadó bevezetésével.

A mai magyar viszonyok között igazán nincs szükség az ingatlanadóra – mondta Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz alelnöke 2009 májusában, a Bajnai-kormány elképzeléseit bírálva.

Tehát a Fidesz politikusai régen azt mondták, hogy nem lesz ingatlanadó Magyarországon. Arról nem beszélt Pécs igen sikeres város alpolgármestere, hogy azEmberek kormánya lehetővé tette, hogy az önkormányzatok a saját településeiken bevezessék az építmény és telekadót. Mivel ezek az adónemek az ingatlanhoz kötődnek – ugyanis az ingatlan után kell fizetni – akkor a telekadó és az építményadó is ingatlanadó bárhogy is nevezzük őket.

Még egy apró trükk van ebben a kérdéskörben, hogy építmény vagy ingatlanadó. Az Orbán kormány trükkösen bepalizta a többségében Fideszes nagyvárosok vezetőit is. Ugyanis a kormány még hirdetésekben harcol az ingatlanadó bevezetése ellen a népnyúzó IMF ellen. Az önkormányzatokkal pedig beszedeti.

Az már az igen sikeres Pécs város lakójának az uránvárosi, vagy a kertvárosi paneljában, amelyben családjával él egyre nehezebben, teljesen mindegy, hogy az ingatlan vagy építményadó. Az sem érdekli nagyon őket, hogy ez a sarc a központi büdzsébe megy, vagy Pécs feneketlen zsákjába. Az ő szempontjukból mindössze ennyi a különbség, hogy ez építmény vagy ingatlanadó. Egy a lényeg, hogy kevesebb pénz marad a bukszájukban.

Kép: http://ingatlan.net/magazin/2011/12/gyorben-emelkedhet-az-epitmenyado/

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Névtelen

  Nem tudom miért mondják,hogy nincs ingatlanadó vagy épitményadó mikor Pécsett évek óta szedik.

  ↑ LinkVálasz
 2. Jóakaró

  Ingatlan adó márpedig nics, megszórítás meg pláne.Akkor mi van?
  Nyomor, megszorítás, “pávatánc” az van! Ideje van már röptetni a pávát!
  Ja nem csak úgy , hogy itt hagyják a “vízműprivatizátorságukat” hanem vagyonukkal felejenek azok akik megszavazták, az űgyvédekkel egyetemben.Vagyonzárlat, de kapnak egy sátrat a Zengőre,Toj-Toj Wc.-vel, de azt nekik kell szippantaniuk és mehet Szili Kati is látogatni!

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE