Ez-az-amaz, Pilvax Primőr

A tündérmese és az EU

|

Avagy a „Matolcsizmus” az EU-ban is teret nyer. Az Európai Unió, és az eurózóna egy ideje válságban van. Az Európai Unió a 2008-ban kezdődött gazdasági-pénzügyi válság nagy vesztese, ahol megnőtt a munkanélküliek száma és szinte felrobbant az államadósság.

A válság felerősítette az európai ellentéteket. A válság végett annak a mítosznak, hogy az EU gazdasági nagyhatalom. Ez inkább már csak propaganda, ugyanis egyetlen valós kereskedelmi hatalom van az unióban: Németország. Az EU húsz tagállama külkereskedelmi mérlege pedig rendre deficites.

Az Európai Bizottság szerint van ok az örömre. Tíz tagország egyetértésével 2014-től bevezetik a tranzakciós adót. José Manuel Barroso örül az új adónak. Valami olyasfélét is mondott, hogy szükséges többletforráshoz juttatja a pénzszűkében levő nemzeti kormányokat.

Adónak örülni? Ehhez politikusi gerinc kell. Új adót akkor szokás bevezetni, és a régieken emelni akkor szokás, amikor nem dübörög a gazdaság. Ebben Magyarország élenjáró. És félni is kell, mert fájni fog.

A válság négy éve alatt az uniós bankok hihetetlen mértékű, kb.4.5 billió euró értékű támogatást kaptak. A tranzakciós adóval ennek egy részét igyekszik most visszaszedni az EU a költségvetésbe. Az „Unijó” is törekszik arra, hogy ezt ne hárítsák az ügyfelekre. Magyarországon ez nem sikerült. Szóval az EU is a fogyasztást akarja megadóztatni. Csakhogy az EU-ban, és különösen annak nyugati felén béreket fizetnek, nem „irreálbéreket” mint nálunk.

Válság idején adókat kéne csökkenteni. Ezt az EU sem képes megtenni. Tehát az EU is válságban van. Az EU hasonlatosan 4 millió magyar emberhez a túlélésre játszik. Hol a lisszaboni stratégia? Ezzel az adóval ugyanis az EU komoly versenyhátrányba hozza saját magát más gazdasági centrumokkal szemben. Elsősorban az ázsiaiakkal szemben. Kína talán örülhet ennek. Barroso kevésbé.

Az egységes, gazdag, és versenyképes Európa pedig továbbra is tündérmese marad. Azt viszont a patacsi Hyde parkból nézve is világosan látszik, hogy a válság által leginkább sújtott EU-s tagországokban- Görögország, Olaszország, Spanyolország, Írország, Portugália- sokkal magasabb az életszínvonal, mint a tündérmesékkel terhelt Magyarországon a dübörgő gazdaság, és a „jóléti rendszerváltás” idején. Mert válság és válság között is van különbség. Méghozzá micsoda különbség!

 Kép: http://www.chinahearsay.com/so-much-for-that-rmb-revaluation-thanks-greece/

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Berti

    Először a szolgáltatók büntetést számítanak fel, ha készpénzzel (csekken) fizetjük be a számlánkat, most jön a tranzakciós adó, fizessünk, hogy fizethessünk….
    Aki kézbe kapja a fizut eldöntheti melyik csekket fizeti be, hogy maradjon ennivalóra, az átutalásosoknak ez a lehetőség kiesik, és még járulékos költségek is terhelik , és jön az adó is…

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE