A rock örök

30Y Szentimentálé

|

November 26-án jelenik meg a magyar alternatív zenei színtér meghatározó együttese, a pécsi 30Y új, Szentimentálé című lemeze, amely a zenekart az eddigiektől teljesen más szemszögből mutatja be. A több részből összeálló, és több lépcsőben hozzáférhető kiadványról a 30Y frontembere, Beck Zoltán beszélt az MTI-nek.

  “A Szentimentálé talán az eddigi legkülönlegesebb 30Y-anyag. Összesen 28 dal került rá, ezeken keresztül végre megmutathatjuk egy eddig kevéssé ismert oldalunkat. A vadabb szerzeményeink mentalitásával szembemenve évek óta születnek lassabb, szentimentálisabb jellegű dalaink, az ezek által alkotott repertoárral eddig minden évben tartottunk egy-két csendes, személyesebb jellegű koncertet. Most is ez fog dominálni, ez a 14 dal képezi a Szentimentálé gerincét” – mondta Beck Zoltán énekes-gitáros.
Ez az összeállítás fizikai formában, CD-n és dupla vinylen is megjelenik (utóbbi formátumon négy bónuszdal szerepel). A többi tartalom egy számítógépes kód segítségével digitális formában, úgynevezett vendégoldalakon lesz elérhető az interneten.
Beck Zoltán elmondta, hogy az anyag második felén régebbi, már ismert 30Y-szerzemények újragondolt, áthangszerelt változatai, valamint néhány feldolgozás, Cseh Tamás, a Bergendy, a Kex, a Szélkiáltó dalai hallhatóak. A harmadik internetes vendégoldalról egy videó gyűjtemény is elérhető lesz 12 számmal.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BKNr9JFgyxI]

A Szentimentálé borítóján rajongók alkotásai is szerepelnek: a 30Y Városlepedő-akciója keretében az előző album turnéjának 30 koncerthelyszínén a nézők lepedőkre rajzolhattak, ezekből az ábrákból válogattak néhányat. Az új 30Y-albumról az Egypár című dalt és klipjét már ismerheti a közönség, A világ lepedője című felvétel szintén elérhető már a zenekar YouTube-csatornáján és SoundCloud-oldalán.
A 30Y jelenleg is turnézik. “A mostani, december 30-ig tartó koncertsorozat lesz jó ideig a 30Y utolsó klubturnéja. Tavasszal gyakorlatilag csak Szentimentálé-koncerteket fogunk adni, mégpedig olyan helyszíneken, ahol ilyen vagy olyan okokból, de nem sűrűn fordulnak meg hozzánk hasonló alternatív zenekarok” – fogalmazott Beck Zoltán az MTI-nek.

http://www.youtube.com/watch?v=O5PfckdCtqs

A 30Y képviseli idén Magyarországot az MTV Europe Music Awards (EMA) világversenyén. A 2000-ben alakult öttagú pécsi zenekarnak az elmúlt tizenkét év alatt öt albuma jelent meg, több ezer klubkoncertet adott Magyarországon és külföldön, a fesztiválok tematikus és nagyszínpadainak rendszeres meghívottja. A zenekar Szentimentálé elnevezésű programját 2009 óta a Művészetek Palotájában évről évre bemutatja. A 30Y-t Beck Zoltán (gitár, ének), Gradvolt Endre (gitár), Sárközy Zoltán (billentyűs hangszerek, vokál), Varga Ádám (basszusgitár, vokál) és Beck László (dob, vokál) alkotja.

(forrás: MTI)

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE