Pécsi hírek

A pécsi pokoli torony

|

A híres-hírhedt pécsi 25 emeletes toronyház. 1990-ben lett kiürítve. Amely addig Közép-Európa legmagasabb épülete volt, és földrengés biztos. Aztán a rendszerváltással minden megváltozott. Életveszélyessé nyilvánították. Igaz azóta is áll. A múlt és a jelen elrettentő példájaként.

Aztán két éve jött a Megváltó. 2008. június 26.-án a Grupo Milton elnöke, és a város akkori polgármestere írta alá azt a szerződést, amelynek keretében a város 6,3 milliárd forintért eladta hét részből álló stratégiai ingatlancsomagját az egyedül pályázó, Valenciában bejegyzett, de mindössze három alkalmazottal dolgozó spanyol ingatlanfejlesztő cégnek.pecsimagashaz

Az ingatlancsomag tartalma: a 25 emeletes Magas ház, az „áper” (A/1)-laktanyaként ismert volt honvédségi területet, a Munkácsi utcai volt rendelőintézet épületét, a Lánc utcai rendelő előtti területet, egy üres ingatlant a Siklósi úton, s még két telket, amelyek az egykori Bajcsy-laktanya területén, illetve a Megyeri úton vártak hasznosításra.

Ezen az ingatlanoknak a gyors eladása égetően fontos volt az éppen regnáló városvezetésnek. Egyrészt az adósságokat felhalmozó városnak szüksége volt az eladás révén befolyó összegre. Az akkori városatyák és városanyák azt remélték, hogy a beígért fejlesztések és beruházások nemcsak a megyeszékhely üzleti életét élénkítik fel, de hozzájárulnak az Európa Kulturális Fővárosa projekt sikeres megvalósulásához is.

A spanyolok ígérete szerint a Munkácsy-rendelő helyére 130 szobás, négycsillagos szállodát, a Lánc utcába modern kereskedelmi és irodaközpontot, az egykori tüzérlaktanya területére kereskedelmi szolgáltató-övezetet terveztek építeni!

Nagy tervek! Nagy remények! A spanyolok mertek nagyot álmodni. A szerződés aláírását a „pécsi Pokoli Toronynál” megtartott sajtótájékoztatón ismertették. Villantottak. Videó kivetítőn azokat a látványterveket is bemutatták, amelyeket a Pécsre érkezett Adolfo Rodriguez, a Grupo Milton által megbízott világhírű építész készített. Ő volt tervezője a sanghaji spanyol pavilonnak is.

 A tervek szépek, és színesek. Mert az álom színes. Ébredés előtt! Az sajtótájékoztatón anno konkrét ígéretek is elhangzottak. A Grupo Milton elnöke bejelentette, hogy ha az önerőből, s nem banki hitelből finanszírozott terveik megvalósulnak, akkor Pécs városa a következő években mintegy 100 milliárd forint értékű ingatlanfejlesztéssel számolhat. Azt is megígérte az elnök, hogy 2010-ig az összes beruházást elkezdik. Elsőként az 1989 óta üresen álló Magas házat teszik rendbe, amelyet a bemutatott tervek szerint szupermodern felhőkarcolóvá alakítanak át. Business centerekkel, irodákkal, luxus-apartmanokkal, panoráma-étteremmel. Az átépítést 2010-re a Kulturális Főváros évére be is fejezik.

Ebből annyi valósult meg, hogy a hatalmas multinacionális cég lebontotta a Magas házról az alumínium burkolatot. Most még rondább látványt nyújt, mint 2008-ban. A város, és az EKF nagyobb dicsőségére.

Néhány kérdés azért az egyszerű pécsi civil polgárokban megfogalmazódik. Miért nem kezdődtek el a beruházások? Hol vannak a fejlesztésre szánt saját pénzek? Hová tűnt a Grupo Milton? Milyen jogi lépéseket fog tenni a város jelenlegi vezetése? Kik a felelősök, hogy jogállami keretek között, így ki lehet babrálni az EKF, és a város vezetésével?

Az tény, hogy Pécs városának az EKF évében nagy szüksége lett volna a spanyolok által megvásárolt ingatlan-projektek működtetésére. Például a négy csillagos szállodára, hiszen az EKF keretében 1 (!) millió vendég éjszakára számolt a menedzsment. Az érintett területeken azonban még semmiféle fejlesztés nem történt. Most csak azt reméljük, hogy egyszer az ilyen menedzsment menni fog!

A nagy spanyol multinacionális céggel kapcsolatban nem sok jót hallunk Sávoly és Páty kapcsán sem. Várjuk a fejleményeket, mert 5 hónap múlva vége az EKF évének. 2011. január elsejétől pedig a város élete semmivel sem lesz könnyebb, mint most. Sőt! A város nagyon sok pénzt költött arra, hogy a fenntartható fejlődését kockáztassa.

Isten malmai lassan őrölnek! Reméljük, hogy rövidesen jön egy egyszerű, hetyke molnárlegény, aki tiszta lisztet önt az asztalra!

Addig is értünk el hibákat, és követtünk el eredményeket! Pécs büszkélkedhet Európa legnagyobb galambdúcával! Azért ez már nem semmi! Várjuk a korrekt vizsgálatot, a felelősök megbüntetését.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE