Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

A cunami, mint tömegpusztító fegyver

|

Mesterséges cunamit előidéző fegyver kifejlesztésén dolgozott az amerikai és az új-zélandi hadsereg a második világháború utolsó éveiben. Ez derült ki egy eddig szigorú titkos minősítésű iratból, amely új-zélandi katonai archívumban őriztek. Új-Kaledónia és Auckland partjai mentén közel négyezer töltetet robbantottak fel a kísérletek alatt.

A Projekt Seal fedőnév alatt folytatott, titkos amerikai és új-zélandi kísérletek lényege az volt, hogy a víz alatt robbantott bombákkal a part mentén húzódó, stratégiailag fontos településeket szökőárral és cunami hullámokkal semmisítsék meg – derül ki a közelmúltban nyilvánosságra hozott iratokból, amelyekre Ray Waru dokumentumfilmes bukkant legújabb könyvéhez végzett kutatásai közben.cunami8

1944 júniusában, a tesztek során töltetek sokaságát robbantottak fel a víz alatt, ami a szakértők szerint sikeresen bizonyította a projekt megvalósíthatóságát. A kísérletek alatt egyszer egy összesen 10, egymást követő robbantásból generált, közel 10 méteres óriáshullámot is létrehoztak a szakemberek.

Waru, miután nyilvánosságra hozta kutatásának eredményeit, így fogalmazott a sajtóban: – Lenyűgöző! Egyrészt már eleve az ötlet is, hogy valakiben egyáltalán felmerül, hogy a cunamit tömegpusztító fegyverként alkalmazza, másodsorban pedig, hogy sikerült olyanra tökéletesíteni, hogy bevethető legyen.

A végső konklúzió szerint nagyságrendileg kétmillió kilogrammnyi robbanóanyaggal, amit a parttól 8 kilométerre robbantanak fel, már megfelelő árhullámot lehetne gerjeszteni. A tesztek sikeressége ellenére 1945-ben a tervek végül a irattárba kerültek, és a technikát hivatalosan soha nem alkalmazták a háború alatt.

A mesterséges szökőár a korabeli becslések szerint alkalmas lett volna egy kisebb partmenti város teljes elpusztítására. A projektet az amerikaiak azért állították le, mert nagyobb potenciált láttak az atombombában. Ray Waru szerint új-zélandi oldalról még az ötvenes években is folytatódott a fejlesztés és a titkos tesztek.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Névtelen

    Az “Átlátszó” című folyóirat múlt évi egyik számában olvastam, hogy Alaszka egy titkos , elzárt részébe bejutott egy leszerelt magasrangú katonatiszt. Beszámolója szerint fellőnek az ionoszférába olyan hatalmas erejű rakétákat, ami nem”csak” cunamit, hanam földrengést is képes előidézni. Ezek következményeként radikálisan változhat az időjárás. Sőt , nem zárja ki a Föld-pólus sarkok elmozdulását sem.

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE