Ez-az-amaz, Pilvax Primőr

ÁSZ, MNB, matt

|

Tételezzük fel egy pillanatra, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és az MNB közötti pengeváltásnak nincs politikai színezete. De csak egy pillanatra. De akkor miért most jönnek elő 2010-es dolgokkal?

Alapvetően megfelelt a törvényi előírásoknak az MNB működése olvasható a jegybankról szóló Állami Számvevőszéki (ÁSZ) jelentésben, ám az két szempontból nem volt törvényes: Az MNB iratkezelési gyakorlata 2009-2012 decemberéig nem felelt meg az iratkezelésre vonatkozó előírásoknak és a tulajdonos államot képviselő nemzetgazdasági miniszter határozatainak – olvasható a jelentésben. matt

A nemzetközi szervezetektől a Magyar Állam által lehívott hitelekkel kapcsolatban az MNB a hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül, az hitelintézeti törvény előírásait megsértve üzleti titkok körébe tartozó adatot adott át az IMF-nek – mondta Domokos László az ÁSZ elnöke a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján.

A különböző híradásokból az egyszerű állampolgár is megtudhatja, az igazat. Azaz a nagy semmit “MNB Felügyelő Bizottsága nem tudott a törvénytelen adatszolgáltatásról, de az MNB 2010-es számvevőszéki ellenőrzésekor sem derült fény rá”. Érdekes, és igen eredményes lehet az ÁSZ 2010. évi átvilágítása és a bank felügyelő bizottságának a munkája is. Az egyik nem vette észre, a másik nem tudott róla. Süketek és vakok párbeszéde folyik. A felügyelő bizottságok amúgy is feleslegesek, a csókosoknak, és politikai potentátotoknak találták ki. Kérdésem, hogy közben mit csinált a PSZÁF?

Ez is érdekes: “Az MNB elismerte a törvénysértést és felelősségre vonásokat kezdeményezett – tette hozzá az ÁSZ szakembere. Büntetőjogi felelősség kérdése nem merült fel – tette hozzá Domokos László, az ÁSZ elnöke.”

Politikától függetlenül azért az ilyen dolgokat helyre kéne tenni. Mind vezető, mind felügyelői, mind ellenőrzői részről. Nem véletlen, hogy egyre kevesebben bíznak a jogállamiságban Magyarországon.

Politikai vihar és sárdobálásnak pedig nincs sok értelme. Mert ebben az elmúlt 23 évben csak mi egyszerű polgárok voltunk mindenért felelősök, mert többet fogyasztottunk. A politikai és gazdasági „elitünk” pedig semmiért. Nyugi a Simor menni fog. Aztán jön egy politikailag megbízhatóbb káder, aki nevét adja majd olyasmihez, amihez az előd nem.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE