Kiemelt, Mindennapi tudomány

A Dragon ismét útra kész

|

A Dragon magánűrhajó második kereskedelmi startja március 1-jén, helyi idő szerint 10 óra 10 perckor lesz, amikor is a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) startol a Dragon űrhajó. A Dragon űrhajó és a Falcon 9 hordozórakéta készen áll a felbocsájtásra, a Nemzetközi Űrállomás pedig a dokkolásra. Az amerikai Space – X cég által kifejlesztett Dragon múlt év májusában sikeres próbautat hajtott végre az űrbe. Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS), ami eddig csak „állami” űrhajóknak volt a privilégiuma.

A SpaceX 2012 októberben már sikeres kereskedelmi küldetést hajtott végre, ugyanis csatlakoztatott az ISS-hez egy Dragont, ami nagy mennyiségű ellátmányt szállított az űrállomásra. A rakomány akkor 464 kilogramm volt. A Dragon a küldetése befejezésekor 334 kilogramm tudományos rakományt szállított vissza a Földre.dragon

A Space Exploration Technologies, azaz a SpaceX magáncég űrhajója a Dragon rendszer kifejlesztésével gyakorlatilag történelmet írt az űrkutatás 56 éves történetében. A SpaceX rendszerének nagy előnye, hogy mind az űrhajó, mind a hordozórakéta újra felhasználható lesz.

A küldetés során a Falcon 9 hordozórakéta által űrbe juttatott Dragon űrhajó 575 kilogramm szállítmányt visz az ISS-re. A rakéta, és az űrhajó a SpaceX székhelyén, a kaliforniai Hawthorne-ban készült. A járműveket teherautóval szállították a starthelyre, a flordiai Cape Canaveral légibázisra.

Március 2-án az Expedition 34 küldetés két űrhajósa, a NASA-nál dolgozó Kevin Ford és Tom Marshburn az űrállomás robotkarját használva fogja elkapni a Dragont, hogy csatlakoztassa az ISS-hez. Ennek a manővernek a során az űreszközt csatlakoztatják az űrállomás Föld felé néző moduljához, a Harmonyhoz. A Dragon hetekig lesz az űrállomáshoz csatlakoztatva, amíg az állomás személyzete kipakolja a szállítmányt a hajóból.

652933main_dragon_closeup410A kutatók ezután 1180 kilogramm kísérleti mintával töltik fel a Dragont, majd az űrhajó visszatér a Földre.

A tervek szerint a Dragon március 25-én, ejtőernyő segítségével landol a Csendes-óceán kaliforniai partvidékénél.

http://www.nasa.gov/mission_pages/station/structure/launch/spacex2-feature.html

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE