Kiemelt, Mindennapi tudomány

Nagy kozmikus forgalom a Földünk mellett

|

„Tudjuk, hogy a Naprendszer forgalmas hely. Nem üldögélhetünk biztonságban ezen a világoskék pöttyön.” A múlt héten egy nagyobb, és három kisebb aszteroida haladt el bolygónk mellett. A négy aszteroida mindegyikét ez év márciusban fedezték fel. Volt, amit csak közvetlenül azelőtt, hogy elhaladt a Földünk mellett.

Naponta mintegy 100 tonna mennyiségű- főként apró szemcsék és kisebb meteorok – hullik a Föld légkörébe. Ezek jó része elég Földünk légkörébe, és csak kevesebb részük éri el Földünk felszínét. Egymillióra tehető a Naprendszerben található aszteroidák száma. 9600-at azonosítottak olyan objektumként, amely keresztezheti a Föld pályáját, amelyek veszélyt jelenthetnek a bolygónkra.aszteroida

Az egy kilométer átmérőnél nagyobbak zömét – 980 ilyen van – az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA tudósai ismerik, de ezek nem jelentenek közvetlen fenyegetést a közeli jövőben. A 100-1000 méteresek csoportja már sokkal népesebb, kb. 4700 aszteroida tartozik ebbe a csoportba, és alig egyharmadukat fedezték fel eddig. Ha valamelyikük becsapódna a Földbe, egy közepes méretű államnak megfelelő területet pusztítana el.

Nagy a kozmikus forgalom a Földünk közelében. Hiszen a 2013 EC aszteroida március 4-én suhant el bolygónk mellet. Mérete 12 méter, és 383.000 kilométerre, a Hold pályájával szinte megegyező távolságban volt a Földünktől. 2013. március 2-án, 2 nappal a Földtől számított legkisebb távolság elérése előtt fedezték fel.

Március 9-én a 2023 ET száguldott el a bolygónk közelében. Ezt az égi objektumot 2013. március 3-án fedezték fel az amerikai Catalina aszteroida kereső program keretében.

Ugyancsak március 9-énszombaton egy kisebb aszteroida, a 2013 EC20 150.000 kilométeren belül haladt el Földünk mellett. Ez már a Föld- Hold távolságnak kevesebb, mint a fele. Az aszteroida 7 méter átmérőjű, és március 7-én figyelték meg először. A 2013 ET amennyiben a Földünkbe csapódna, és lakott települést találna el komoly károkat tudna okozni. Gondoljunk csak a Cseljabinszkban történtekre. Az orosz város fölött felrobbant meteorit kb. 17 méter átmérőjű volt, és akkor több mint 1.200 ember sérült meg könnyebben.

A 2013 EN20 jelzésű kozmikus szikla március 10-én haladt el szülő bolygónk mellett. Ennek a kozmikus kavicsnak a mérete 7 méter, és ma Hold pályáján túl haladt el. Az aszteroidát március 7-én észlelték először.

Igaza volt Paul Coxnak aki azt mondta: „tudjuk, hogy a Naprendszer forgalmas hely. Nem üldögélhetünk biztonságban ezen a világoskék pöttyön”- ő a Slooh Űrkamera egyik mérnöke.

Aki olvasna erről az a Near Earth Asteroids cím alatt a http://www.spaceweather.com/ illetve a: http://www.space.com/19905-dangerous-asteroid-deflection-paint.html honlapokon olvashat a témáról.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE