Filmek

Akció, thriller és minden 2. John Carpenter

|

John Carpentert nevezik a horror pápájának is, de messze van ő a horrortól. Carpenter nem vérrel dolgozott, hanem idegekkel, de olyan szinten, hogy néha csukott szemmel kellett nézni filmjeit. Ma már ezek a filmek kevésbé félelmetesek, néha meg is mosolyogtatnak, bár szerintem minden idők legjobb thrillere a „Halloween”. De csak az első rész. Carpenter rendez, forgatókönyvet ír és zenét is szerez minden filmjéhez. 1978-ban A rémület éjszakája még horrornak minősült, de higgyétek el, nincsenek benne emberdarabok és vérfarkasok, sőt vér sincs benne.

21 nap alatt forgatták, olcsó film volt, itt szerepelt először Jamie Lee Curtis. A filmben olyan lassan borzolja idegeidet Carpenter, – főleg a zenével-, hogy ha csukott szemmel nézed, akkor is frászt kapsz. Michael Myers története ma is unicum a filmrajongóknak.

CarpenterA Halloween 2. és 3. részében már csak producer és forgatókönyvíró, meg is látszik a filmeken. Következő „horrorja” a „Köd” volt. Itt már akkor kiugrik mindenki a bugyijából, amikor a film elején összecsukódik a zsebóra. Ebből a horroros-thrilleres filmekből még két jót készített. 1982-ben a The Thing (A dolog) és 1987-ben a „Sötétség fejedelmét.

De Carpenter ennél sokoldalúbb volt. Készített ő akciót is. Még a Halloween előtt 1976-ban a „13. rendőrörs ostromá”t. Később ennek lett egy remakje is Ethan Howke-val, az sem rossz, de Carpentert nem tudja túllépni.

Kurt Russel a kedvence, ezért először Elvis szerepében ad neki lehetőséget, majd jön egy másik kultikus film, a „Menekülés New-Yorkból”. (1981) A Los Angelesi menekülést már ne nézzétek meg, 15 évvel később rendezte, hiába, ő is tud hibázni.

http://www.youtube.com/watch?v=dktEhh60cEA

1984-ben például rendezett Jeff Bridges főszereplésével egy olyan bugyuta sci-fi-t, hogy már szeretni való. Ez volt a „Csillagember”. És tud ő kellemes vígjátékot is rendezni, 1986-ban szintén Kurt Russel-el a „Nagy zűr kis Kínában”.

Egy témát nem szeretett soha és tudtommal nem is rendezett romantikus, nyálas, szíveket szaggató „és a végén minden nő sír” filmet.

(következik: Ridley Scott és Tony Scott)

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE