Kiemelt, Patacsi Pilvax

Makra Őre Egyesület alapításának története

|

Az egyesület alapító tagjai közel szinte szomszédságban élnek, ezért igen gyakran közös programok kerekedtek ki a találkozásokból. Eleinte csak hosszú beszélgetések kint a zöldben, kutyasétáltatások.

Folytatódott a közelünkben található önkormányzati terület közös parkosításával és rendben tartásával. Ez már egy igen rendszeres feladat, itt már kezdte a munka összekovácsolni egyes tagjainkat.patacsikereszt3

A sok munka mellett mindannyian vágytunk valami jó és olcsó kikapcsolódásra és ezt a kirándulásokban találtuk meg, ami mindannyiunk igen nagy igénye. Nagyobb sétával kezdtük a zártkerti dűlőkben és persze néha a Jakab-hegyig eljutottunk. Ezek a találkozások is már rendszeressé formálódtak és többször már előre szerveztük, nem csak spontán alakult a program.

Páran a hétköznapi 19 órakor kezdődő futást is komolyan vettük és viszonylag rendszeresen űzzük.

Ezek mind-mind olyan tevékenységek, amiben sokat lehet beszélgetni és „világmegváltó” dolgokat kitalálni. Így alakult, hogy a pünkösdi szomszéd ünnepet már meghirdettük nagyobb körben is (Makra dűlő, Makra tető dűlő,Vöröskő utca, Venyige dűlő) és már a távolabb lakó szomszédokat is meghívtuk, hogy ne csak látásból ismerjük egymást. Nagy sikere volt és mindenki igényelte a folytatást.

A Pécsi Polgármesteri Hivatal által meghirdetett adventi szomszédünnepre már a pályázatunkat is beadtuk, mert nem volt a kiírásban feltétel a civil szerveződés, lakóközösség programját is várták. Az időjárás sajnos nem kedvezett a programunknak, ezért csak a „kemény mag” gyűlt össze a tűz körül. Vörösboroztunk, sütiztünk és a kereszthez elkészítettük az adventi koszorúnkat.

A nagy sétáink, melyek néha a Jakab-hegyig nyúltak olyan jó hangulatban teltek, hogy szerettük volna ezt másokkal is megosztani, ezért 2011-ben már kicsit bizonytalanul, de szóltunk távolabb lakó ismerőseinknek is, hogy december 30-án indul a hagyományteremtő év végi kirándulásunk. A sikeren felbuzdulva idén 2012-ben még mindig kicsit szerénykedve, de felvettük a kapcsolatot messzebb lakókkal is és csatlakoztak hozzánk Vókányból, a Pécsi Környezetvédő és Túrakerékpáros Klubtól is. További bíztatást kaptunk és olyan bátorság fogott el minket, hogy a 2013-as rendezvényünket városi szinten is meghirdetjük.

Sétáink során észrevettük, hogy a zártkerti ingatlanokban nagyon sokan laknak kis gyerekekkel is. Feleslegessé vált dolgainkat (ruhák, műszaki cikkek, bútorok) már nem a szemetesben landoltak, hanem megkerestük a rászorulókat a környezetünkben. Rájöttünk, hogy ez a fajta segítség is úgy hatékony, ha a rászoruló nem azt kap ami van, hanem azt amire szüksége lenne. Ehhez már szervezettség, minimális adminisztráció szükséges.

Mindezek az események és a beszélgetéseink vezettek oda, hogy hivatalossá tettük a csapatunkat és Makra Őre Egyesület néven civil szervezetet alakítottunk. Ez azt a célt is szolgálja, hogy olyan tevékenységeket is végezzünk, amihez már nem volt elegendő egy két magánszemély ereje és kedve, intézményesedni kellett bizonyos programokhoz.

Nevünket a földrajzi elhelyezkedéshez szerettük volna kötni és mivel a Patacs már több egyesület által „foglalt” volt a Pécs- Nyugat meg nagyon nagy területet fed le jobb ötlet hiányában a szűk környezetünk nevét vettük fel.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Szent Mihály Arkangyal Asztaltársaság

  Gratulálunk! Ezek azok a kezdeményezések, amelyet erkölcsileg teljes mértékben támogatunk. Reméljük, hogy sikerül olyan személyt is találni, aki rátermett és kellően elkötelezett, hogy majd a jövő évi választások után a közgyűlésben is képviselje ezt a területet.
  Nagyon fontos lenne, hogy becsületes, a közösségükért dolgozó emberekkel leváltsuk a ki tudja honnan szalasztott, és ki tudja milyen alkuk által gombnyomogató pozícióba juttatott pártkatonákat az egész városban.

  ↑ LinkVálasz
 2. Doki

  Őrülök, hogy Patacson szaporodunk. Egyre jobb lesz ez a városrész. Már csak egy hiányzik. Leválni Pécsről, önálló településként élni tovább.

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE