Kiemelt, Mindennapi tudomány

A Space X tovább fejleszt

|

Az űrsiklók 2011-es rendszerből való kivonása után a NASA magáncégekkel végzi a rakományok – és néhány éven belül az űrhajósok – eljuttatását a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Ezzel is csökkentve a függőségét Oroszországtól.

Az első magán cég, amely sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomással a kaliforniai SpaceX volt, a Dragon űrkapszulája 2012 októberben sikeresen csatlakozott az űrállomáshoz. Növeli a Space X érdemeit, hogy ezt a saját fejlesztésű Falcon 9 rakéta segítségével valósította meg. A magáncég ezzel megtörte az állam monopóliumát, mert addig az űrhajózás az USA-ban is állami feladat volt.szocske

A Space X és más magáncégek tevékenysége is része az amerikai elnök és a NASA által két éve meghirdetett programnak, amely szerint a Nemzetközi Űrállomásra való repüléseket, a személyzetek cseréjét és az utánpótlás szállítását szerződésekkel megbízott magán vállalatok végzik. A NASA-nak pedig olyan hatalmas feladatokra kell az erőforrásait összpontosítani, mint a Mars-utazás, a kisbolygók egyikének meglátogatása vagy a visszatérés a Holdra.

A SpaceX által fejlesztett rendszere abban tér el minden eddigitől, hogy a tervek szerint minden eleme újra felhasználható lesz. Az USA hasonló megfontolásból fejlesztette ki az űrsiklókat, amelyek visszatértek a Földkörüli pályáról és siklógépként landoltak a küldetéseik után, de a kilövéskor használt két hatalmas szilárd üzemanyaggal működő gyorsítórakétája és az óriás üzemanyagtartály, amelyre a shuttle-t rögzítették, nem volt újra felhasználható. Az orosz rendszerek egyetlen eleme sem tér vissza az űrbe, sem a hatalmas hordozórakéta, sem a Szojuz vagy Progressz űrhajó.

A SpaceX Grasshopper (szöcske) nevű prototípus rakétája április 19-én 250 méter magasra repült. Egy rövid szakaszon lebegett, majd visszatért az indítási állásába, a cég texasi, McGregorban lévő kísérleti telepén. Az egyperces kísérlet a Grasshopper ötödik repülése volt. A mostani teszt megháromszorozta a rakéta eddigi, nyolcvanméteres rekordját, amelyet még március hetedikén ért el.

A SpaceX videót is készített a repülésről, az egyik kamerát egy miniatűr, hatrotoros hexakopterre szerelték. Nem csupán a hatásos felvételek kedvéért, a teszt kiértékeléséhez is szükségük volt ezekre a felvételekre. Érdemes a zenei aláfestést is figyelni, Johnny Cashtől a Ring of Fire című szám hallható a filmen.

A Grasshopper Merlin típusú hajtóművet használ (a Falcon–9-en is ilyenek vannak, de kilenc, míg a Grasshopperen csak egy), és állva landol négy fémlábán. A SpaceX arra használja ezt a tesztmodellt, hogy egy teljesen újrahasznosítható rakétát építsen. Így jóval olcsóbbá és hatékonyabbá tehetnék az űrrepüléseket.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NoxiK7K28PU]

A filmen láthatjuk az űrhajózás 56 éves történetének legszokatlanabb jelenetét. Nevezetesen nem a fel – hanem a leszállását egy hordozórakétának. A teszt során a negyven méter magas rakéta, – a látható oldalszél ellenére- stabilan és biztonságosan visszatért az indulási pontra.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE