Kiemelt, Patacsi Pilvax

Az önkormányzatok és a közbeszerzés

|

Magyarországon az önkormányzatok több mint egyharmada semmilyen, közbeszerzéssel kapcsolatos adatot nem közöl a honlapján, és csupán egy százalékuk tájékoztatja a lakosságot a vonatkozó törvénynek megfelelően – derül ki a Transparency International (TI) Magyarország kutatásából.

A közlemény szerint a kutatáskor egy formai és tartalmi szempontok alapján összeállított nyilvánossági indexben pontozták a vizsgált 370 megyei, és megyei jogú városi és városi önkormányzatot. Mint írták, ez az index megmutatja, hogy az önkormányzatok mennyire teljesítik a közbeszerzésekről szóló törvénynek a közpénzköltésről történő tájékoztatást célzó rendelkezéseit.korrupcio5

A kutatás eredményeiből megállapították, hogy az önkormányzatok nem, vagy nem kellőképpen tesznek eleget közzétételi kötelezettségüknek. Kiemelték: az önkormányzatok 40 százaléka semmilyen vizsgált adatot nem közöl a honlapján. De ha közzé is teszik az adatokat, akkor általában nem kereshető formában és nehezen észrevehető helyen.

 A közleményben a semmilyen közbeszerzéssel kapcsolatos adatot nem közlő önkormányzatok között említették Esztergomot, Pécset és Szolnokot. Mint írták, maximális pontszámot az önkormányzatok csupán egy százaléka ért el: Hajdúdorog, Pilisvörösvár, Szombathely és Tata.

Hangsúlyozták: a közpénzköltést jelentő közbeszerzések alapvető adatait mindenkinek jogában áll megismerni, és ha a közpénzek elköltése “zárt ajtók mögött történik”, sokkal nagyobb esély van arra, hogy a korrupció bármilyen formában megjelenjen.

A korrupcióellenes civil szervezet közleményében azt írták: ezzel a kutatással szeretnék felhívni az önkormányzatokat arra, hogy a jövőben több energiát fektessenek a közbeszerzési adatok publikálására. korrupcio

A TI közzétett jelentése szerint komoly hiányosságok mutathatók ki a közbeszerzési döntések, a megkötött szerződések és a végrehajtás nyilvánosságának biztosítása kérdésében. A közbeszerzési szabályoknak garantálniuk kellene, hogy a közpénzek felhasználása az elsőtől az utolsó lépésig nyomon követhető legyen, a beruházás típusától függetlenül.

A korrupció óriási összegeket von el az oktatástól, az egészségügytől és az infrastrukturális beruházásoktól. Hazánkban tehát azonnali, komoly lépésekre van szükség a visszaszorítása érdekében, amely azonban csak széleskörű társadalmi összefogással lenne lehetséges.

Kép: http://www.port.hu/korrupcio/pls/w/document.document_page?i_document_id=41641

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE