A rock örök

Napot hoztam, csillagot

|

Hogy szaladnak a fák. Kóbor János 70 éves. Az Omega magyar hungarikum, bár a régi időkben három tábor volt. Illés, Metro, Omega. Én Omegás voltam. A legemlékezetesebb koncertem Keszthelyen volt, amikor is nem sikerült belógni a koncertre, mert a biztonságiak elkaptak. (ezen kívül sokszor lógtunk be). A belógások egyébként nem pénzhiány miatt történtek, hanem hobbiból. Ha sikerült belógni, több maradt sörre.

omegaKóbor János a hatvanas évek elején már a gimnáziumban zenekart szervezett, olyan, ma már nagy nevekkel, mint Laux József, Varsányi István, Kovacsics András. Ez volt a Ciklon zenekar. 1962-ben, mivel nem tudtak hol fellépni, elkezdtek beszivárogni a Várklubban játszó Próféta együttesbe. (Benkő László, Bánkuti Győző, Künsztler Tamás(Próféta) és Tornóczky Ferenc) Miután a Műegyetemre jártak, adta magát a név. 1962. november 23-án megszülte magát az Omega. Az akkori tagok: Benkő László, Kóbor János, Kovacsics András, Künsztler Tamás, Varsányi István.

az első omega1964-ben csatlakozott Laux József  (aki egy időre korábban a Benkó Dixiland-be igazolt, onnan tért vissza).1964-ben érkezett Wittek Mária, majd Somló Tamás. 1967-ben Varsányi helyére került Mihály Tamás, kezd alakulni a megszokott Omega.

1968-ban jelent meg az első albumuk, „Trombitás Frédi és a rettenetes emberek”. Ez volt a „klasszikus” Omega felállás: Presszer, Benkő, Kóbor, Mihály és Laux. Szövegíró Adamis Anna (az ő versei egy külön cikket érdemelnek).

1972-ben Presszer és Laux kivált az együttesből, ekkor adták ki Debreczeni Ferenccel és Molnár Györggyel (Elefánt) az Élő Omega albumot, rajta a Hűtlen barátokkal, és a legcsodálatosabb zenével, a Varázslatos fehér kő.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7O-ShFHCmfo]

Azóta nem változott a felállás. 1977-ben megjelentették a minden idők legjobb magyar rock lemezét (szerintem) az „Időrablót”. Minden a helyén volt. A zene, a szöveg (ekkor már Sülyi Péter írta a verseket)

1978-ban betört a space korszak, amit én nagyon nem szerettem, nem is hallgattam ezeket a lemezeket, csak egyszer, de utoljára, és azóta sem hallgatom őket. Csillagok útján, Gammapolis. 1981-ben újabb váltás jó irányba, „Az arc”, ami nagyon jó lemez ismét.

omega logóAz 1987-es Babylon jól sikerült, majd jött 8 év hallgatás. A „Trans and Dance” lemez ismét veretes mű, az Omega fénykorát idézi. Utolsó Omega lemez az „Égi jel” szintén profi munka.

Most veszem csak észre, hogy Kóbor János helyett az Omegáról írok. De a kettő szinte egy és ugyanaz. Kóbor összeforrt az Omegával, az Omega összeforrt Kóbor Jánossal.

2010-ben szóló lemezt jelentetett meg Kóbor „Omega Rhapsody” címmel, de ez is az Omegáról szól.

Magánéletéről kevés hír van, vigyáz rá, tartsuk tiszteletben. Kóbor János és az Omega elhozta életünkbe a napot és csillagot.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rnhA_HHsb_E]

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE