Filmek

Akció, thriller, sőt katasztrófa. Roland Emerich és Michael Bay

|

Roland Emerich és Michael Bay adja magát, mint az apokalipszis megjelenítői. Egyiknél a Függetlenség napja és a Holnapután, másiknál az Armageddon. Mindkettő pofátlanul fiatal, Emerich 55-ös, Bay 65-ös születésű. Ők már az új Hollywood rendezői. A filmjeik igazából nem akciók és nem thrillerek, nevezzük őket katasztrófa filmnek. Bár rendeztek ők szinte mindent, egyetlen közös van bennük, szinte mindegyik nézhető és jó.

függetlenségRoland Emerich a rég volt NSZK-ban született, amikor még nem volt egységes Németország. Ő a nyugati részen látta meg a napot. Három filmet rendezett hazájában,  1992-ben áthívták Amerikába. Jól kezdett a „Tökéletes katonával” és Van Damme-vel. Innen sima az út. Jött a Csillagkapú, majd a „Függetlenség napja”, óriási bevétellel. A „Godzilla” egy butyutaság, de látványos, és jó benne Jean Reno. A „Hazafival” súrolta az Oscart, nem kapta meg, pedig nagyon megérdemelte volna. Viszont teremtett jégegy új sztárt, Heath Ledger-t. A „Holnapután” talán a legjobb filmje, és itt is új sztárt avat: Jake Gyllenhaal. És itt a vége.áb Etől kezdve Emerich gyenge filmeket készít. Látványosak, de semmitmondóak. i.e. 10000. Az elnök végveszélyben már a dekadencia. Meg tud újulni? Talán, talán.

Michael Bay nem sokat tökölt. 30 évesen, 1995-ben megrendezte a Bad Boys első részét. Ez volt a bemutatkozás. Első film, elsöprő siker. Bay formában volt, mert 1996-ban klasszikus filmet rendezett, amit a mai napig a nézhető és jó filmek kategóriájába lehet sorolni. „A szikla”. Két nagy sztár, Nicolas Cage és Sir armageddonSean Connery. És persze Ed Harris, aki szerintem a világ egyik legjobb színésze. Ezt követően kijött két olyan filmmel, ami mindent ver. 1998-ban az „Armageddon”, ami szerintem a filmtörténet csúcsa. Azért nem írom, hogy filmművészet, mert nem az. Technika. Vágás. Trükkök. És nagyon jó színészek. Bruce Willis, Ben Affleck, Billy Bob Thorton, Steve Buscemi, Owen Wilson. Majd jött a legnagyobb dobása a Pearl Harbor. Tökéletes. Technikában, sztoriban, í love you-ban, zenében, pearl harbormindenben. Bay az Armageddonnal tanulta meg a film lényegét. És tökéletesen alkalmazta ezt a Pearl Harbonnál is. A film besorolható a legnagyobb háborús filmek közé, mint a „Halál ötven órája, vagy a Híd túl messze volt”. És a többi, nem sorolom.

A „Szigetet” sokáig nem szerettem, de rájöttem lassan, hogy jó film.

És itt lett vége Bay-nek. Az eddig zseni akciós rendező elkezdte végnapjait. Van már annyi pénze, hogy csak producer mindenhol. A „Tranformens” filmek már gyengécskék.

40 évesen rendezte utolsó filmjét, és beállt a darálóba Hollywood egyik legjobb akciófilm rendezője. Bár őt nem lehet besorolni az akció thriller  körbe, mert mindent rendezett. Akciót, háborús filmet, de thrillert soha.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE