Kiemelt, Történelem

Néró, a véreskezű zsarnok öngyilkossága

|

Az ókori Róma császárai között talán Nero nevét ismeri a legjobban az utókor. Zsarnokként és gyújtogatóként került be a történelembe. Kevés uralkodónak volt “rosszabb híre”, s bár voltak nála őrültebb és kegyetlenebb zsarnokok is, neve egyet jelent a gonoszsággal és az erkölcstelenséggel.

I.sz. 68. június 9-én a hírhedt római császár öngyilkosságot követett el, mert lázadó serege katonái körülzárták, hogy megöljék. Néró 16 évesen került hatalomra. Egy ideig úgy tűnt, hogy nagyvonalú, és nagy munkabírású uralkodó lesz, mert így kezdte a cézárságát. Öt év elteltével megváltozott.nero5

Egyszerű gyilkossá, és szex mániássá aljasult. Az anyját, és két feleségét gyilkolta meg, és hatalmas orgiákat rendezett. Ráadásul mindkét nemet szerette. Kasztráltatott egy fiatal Sporus nevű rabszolgát, akit feleségül vett. Ez szülte a korabeli római viccet, hogy szebb lenne a világ, ha Néró apja is ilyen feleséget vett volna magának.

Néró húszas évei végén felkelések törtek ki ellene. Ennek fő oka a császár kegyetlensége, züllött életmódja, hihetetlen pazarló életmódja, és minden alapot nélkülöző fellengzősége volt az oka.

Nérónak sok furcsa intézkedése volt. az egyik legkülönösebb, hogy amikor szavalt, vagy énekelt, senki sem hagyhatta el a helyiséget, és a nézőteret. Még a városkaput is bezárták a jeles eseményre. Feljegyzések szerint egyszer egy vajúdó nő a nézőtéren szülte meg a gyermekét. Így nem nehéz „nagy művésszé” válni.

68. március 28-án Vindex aki Lugdunum (a mai Lyon) kormányzója volt fellázadt a császára ellen. Néró megvetően azt mondta, amikor hírét vette a lázadásnak: „mindössze oda kell mennem, énekelnem és újra béke lesz Galliában.” A római hadsereg könnyen leverhette volna a lázadást. Julius Vindex azonban szövetkezett Galbával a hispániai helytartóval.

nro9

A testőrei megtagadták a segítséget. Az egyik őr megvetően odavetette a bukott császárnak: „Olyan szörnyű meghalni?” Néró visszavonult a palotájába. Kis idő múlva azt vette észre, hogy a rabszolgái is elhagyták. Néró álruhában menekült.

Az utcán találkozott egyik szabadosával, Phaonnal. Ő a városon kívüli villájába vitte. Itt bújt meg egy nagyon rövid időre. Hamarosan katonák dörömböltek az ajtaján. Valószínű, hogy Phaon árulta el hollétét.

Néró nem látván más kiutat felkiáltott: „Qualis artifex peres!” (Milyen nagy művész vész el vélem!) Ezek után torkon szúrta magát. De rossz munkát végzett. Segítségül hívta magántitkárát Epaphroditust, hogy fejezze be a kontár munkát. Néró harmincéves volt amikor meghalt.

Suetonius beszámolója Néró haláláról: „szeme úgy kidülledt, és megüvegesedett, hogyha valaki ránézett iszonyat fogta el.” Érdekes, hogy Epaphroditus később Domitianus császár titkára lett. A császár megölette azzal az indokkal, hogy egy szabados nem segédkezhet ura öngyilkosságában.

Néró halálával véget ért a Julius-Claudius dinasztia. Amely 116 évvel korábban kezdődött, amikor Julius Caesar Pompeiust legyőzve, diktátori hatalmat kapott a szenátustól. Egyébként a dinasztia valamennyi tagja erőszakos halált halt.

Caesart meggyilkolták a szenátusban. Pénzét és hadseregét unkaöccsére hagyta. Ő lett Augustus császár. Augustust felesége Lívia mérgezte meg. Tiberiust unokafivére, és utóda parancsára fojtották meg. Caligulát a testőrei ölték meg. Nagybátyja lépett a helyére. Claudiust felesége, Agrippina mérgezte meg, aki fiát akarta császárnak. Megkapta. Néró öngyilkos lett.

Néró halálával Galba lett a császár. De ő is erőszakos halált, hallt. Utóda Otho katonái lekaszabolták. Mindössze hét hónapot uralkodott.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE