Kiemelt, Magyar Közélet

A kormány szándéka egyértelmű: a devizahitelesek megosztása!

|

Íme, itt az első MTI hír kormányunk devizahitelekkel kapcsolatos hozzáállásáról.

Várhatóan kisebb teher hárul majd a bankokra a devizahitelekkel kapcsolatban tervezett újabb intézkedések kapcsán, mint amitől az elmúlt napokban a piac tartott, de így is súlyos veszteséget jelent majd számukra – vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők a nemzetgazdasági miniszter szerdai nyilatkozatát értékelve.

varga1.ashx

Varga Mihály szerdán az MTI-nek azt mondta, a kormány szándéka egyértelmű: egyrészt “az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve”a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket ki kell vezetni a hazai hitelpiacról, másrészt olyan helyzetet kell létrehozni, amellyel a forinthitelt választók nem járhatnak rosszabbul, mint ha a hitelfelvételkor devizakölcsönt vettek volna fel.

Nekem első olvasatban az ugrott be, hogy a Fidesz, illetve a kormány, már az 1998-2002-es ciklusában is mesterien alkalmazta az „oszd meg, és uralkodj” elvet. Mára ezt tökélyre fejlesztették. Még alig kezdődtek el a „tárgyalások”, az első lépcsőfokban kiemelték a lakáscélú devizahiteleseket. Nyilván, hisz’ Ők vannak a legkevesebben, így ez a megoldás a legolcsóbb „buli”. Aztán, ha maradék még mindig hőbörög, onnan is ki lesz emelve egy másik szűk csoport, akiket szintén “megvédenek”. No’, innentől kezdve nagyon vigyázni kell, mert mint tudjuk, a magánnyugdíjakat is megvédték. De ez már történelem, tehát nézzük tovább a hírt!

A nemzetgazdasági miniszter e célok elérése érdekében tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel. Varga Mihály szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által felvázolt alkotmányos-jogi mozgástér széles, hiszen több olyan nemzetközileg ismert eljárás is van, amely a devizahitelekkel kapcsolatos problémákra megoldást jelenthet. Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője a miniszter által elmondottak alapján úgy vélekedett, a várakozásokhoz képest két irányból is szűkítették a program lehetséges méretét. Azzal, hogy csak a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek kerülnének be a programba, a szabad felhasználásúak nem, szűkítették az igénybe vevők körét, egyúttal a program potenciális méretét is maximálták.
A másik, amit a miniszter nyilatkozatából ki lehetett hallani: olyan módon keresik a megoldást, hogy a teherkönnyítés – aminek pontos formája még nem ismert, esetleg lehet tartozásleírás, árfolyamkedvezmény – nem hozhatja az adósokat kedvezőbb helyzetbe annál, mint amit akkor értek volna el, ha annak idején forintban vették volna fel a hitelt, ami limitálja a kapható kedvezményt. Ezek a szűkítések mérsékelik azt a veszteséget, amit a bankrendszernek el kell viselnie – mondta Samu János.
Hozzátette: arról ugyanakkor nem volt szó, hogy ez az intézkedés teljes egészében a bankokat terheli, vagy az állam is részt vállal, esetleg az árfolyamgáthoz hasonlóan a hitelfelvevő is részesedik-e a kockázatból, illetve milyen arányban.
A Concorde elemzője szerint az ország érdekeit tekintve ez kedvezőbb kimenet, mint ha mindenkit az eredeti árfolyamon kimentenének, ami szintén “benne volt a levegőben”, ez azonban szerinte “túlvállalás” lett volna, “megfeküdhette volna a gazdaság gyomrát”.
A tervezett program Samu János szerint az érintett hiteladósok nagy többségének segíteni fog. Azok, akik minden gond nélkül, rendszeresen törlesztenek, a kisebb törlesztés révén felszabaduló forrást elkölthetik vagy megtakaríthatják.
Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője szintén azt emelte ki, hogy a csomag – amelynek tartalma még bizonytalan – várhatóan puhább és kisebb horderejű lesz, mint amilyentől az elmúlt napokban féltek a piacok, azt feltételezve, hogy ennek teljes vesztesége a bankszektort terheli majd.
A tárgyalások során várhatóan mérsékeltebb hatású csomag alakul majd ki, és időben elosztja majd a terheket, amely mindenképpen pozitívabb hatású a korábbi várakozásokhoz képest – mondta Réczey Zoltán, aki szerint a korábbi félelmekhez képest megnyugvás látszik az OTP árfolyamán is, amely délután határozottan erősödött.
Hozzátette ugyanakkor, hogy a csomag valószínűsíthetően még a megkötésekkel is nagy terhet jelent majd a bankszektor számára, amely lehet egyszeri, ha visszamenőlegesen próbálják a helyzetet rendezni, és jövőbeni is, amely a hátralévő futamidő alatt érinti majd a bankokat. A visszamenőleges rendezés azt jelentené, hogy utólag maximálják az árfolyamokat, s az afölötti kockázatokat a bankok viselik.
A Buda-Cash elemzője felhívta a figyelmet arra: akik devizában adósodtak el, az alacsony devizakamatok miatt előnyt élveztek a forinthitelekhez képest. Ha ennek szaldóját rendezni kívánják, jóval kisebb lehet a veszteség. Nem mindegy az sem, hogy milyen – hitelfelvételkori vagy egységes – árfolyamot alkalmaznak – tette hozzá.
Az elemző szerint az ország általános megítélésének is jót tesz, ha nem “drasztikusan, erőből”, hanem tárgyalások során alakul ki a csomag tartalma. Úgy vélekedett, a kormány most a korábbiaknál óvatosabban közelít a kérdéshez, tárgyal a bankokkal a lehetséges megoldásokról. A bankszektor nem bírna el akkora terhelést, amelyről cikkeztek, ezt érzékelte a kormány is, ezért próbál középutas megoldást találni – vélte.

Tisztán látszik, hogy kizárólag a megosztásra törekszenek

 

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. dianna

    A kormány miért választja szét a jelzálog hiteleseket?A szabad felhasználású hiteleknél is a lakásával fizet az adós ha nem tud fizetni ugyan úgy kilakoltatják az embereket mint a másiknál .Biztos hogy ők is azért mentek bele a hitel felvételbe hogy a lakásukat melyben addig éltek meg tudják venni .Lehet hogy addig szolgálati -önkormányzati lakásban éltek és azt felkellet újítani hogy emberibb körülmények között tudjanak élni.ŐK nem olyan adó fizetője az államnak ? Őket nem ugyan úgy csapták be -verték át mint másokat?

    ↑ LinkVálasz
  2. FIDESZ parizer, EGYÉTEK!

    balu56 előrevetítette, mi fog történni a FIDESZ megmentőcsomagjával. A szabadfelhasználású és autós kölcsönökre nincs az államnak ereje. Ez a jól bevált taktika ! Kiemelni egy réteget, a többit megrugdosni! Különben már százszor elhangzott, hogy nem MENTÉSRŐL, hanem semmis szerződésről van szó, csalássorozatról ,amit a bankoknak kellene új szerződésekkel lecserélni, forintosítani,és el kellene a kormánynak dönteni, hogy kit képvisel, :választóikat, vagy a bankokat? !Különben a kormány is sáros, és ne tolja rá a szocik nyolcévezésére a bajt, meg ne öszödözzön, meg libázzon , mert ezt a maffia -kölcsönt előző kormányzásuk alatt. éppen a FIDESZ vezette be! . Nem mintha az utánuk jövők is nem lennének büntelenek. De már több mint három éve megy a cirkusz, pofátlanul magukat kimentették, többen még jól is jártak a visszafizetéssel, mert volt miből!– a többieknek meg ocsmány módon odatolják az elodázó törlesztések ópiumos halasztását!-árfolyamgáttal! Hányingert kapunk már a Gabika-hazúgsággépezetétől! Hogy lehet ennyire primitív módon nyilatkozni folyamatos félrevezető lafattyal!A leszalámizás minapi híre, hogy azzal az állítólagos civil szervezettel tárgyal a kormány, meg a bankszövetség, amelyik ki sem nyitotta eddig a száját a devizahitelekkel kapcsolatban! a CÖF- nek van-e egyetlen bizonyítéka, hogy a devizásokról böffentett egy szót is? Netalán lengyel barátok is tüntettek volna értünk, vagy könnyeiket törölgették volna a 3 000 öngyilkossá tett magyarokért? Eszükbe sem jutott, hogy itt már tüntetések sorozata van fél éve ! Nem mernek Kásler Árpádról ,Falus Zsoltról, DR. léhmann Györgyről, Dr. Damm Andreáról DR. Róna Péterről Dr. Simó Györgyről beszélni sem, nemhogy tárgyalni velük! , Mit akar még tenni a kormányunk , hogy végleg beteljen a pohár !?

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE