Kiemelt, Pilvaxwélemény

A TanácsAdók munkájának mérése

|

Hogyan lehet a tanácsadók munkáját mérni? Komoly tudományos probléma. Ugyanis tanácsadókból jól el vagyunk látva. Régen az átkosban, ha valakit kineveztek, akkor ő hivatalból mindenhez értett. Most a demokráciában a véleménykialakításhoz is tanácsadókra van szükség. Régen volt kollektív felelősség, most kollektív felelőtlenség van. Soha semminek nincs felelőse. Meg is látszik az ország állapotán.

Rögtön felmerül a kérdés, ha Magyarország annyira sikeres, mint amennyire kommunikálják, sőt jobban is teljesít, minek annyi tanácsadó? Ugyanis a tanácsadás a jelenben zajlik, és a másik ismérve, hogy jó sok pénzért. tanacsadas

Rövid távon elég nehéz egyszerű polgárként megítélni, hogy a tanácsok jó irányba viszik-e az ország szekerét. Mert például az ország bajai semmivel sem enyhültek az elmúlt három évben. Lehet úgy is védekezni, hogy ez a három év rövid idő. A sok tanácsadó országra mért tanácsainak hatása csak hosszabb távon mérhető. Nekem ez a három év is hosszú távnak tűnik. Azt is elég nehéz megmérni, hogy mi köszönhető a tanácsadók tevékenységének? Mert nem csökkentek a megélhetési gondok, országos és helyi adókat vetnek ki, tehát e tények sem támasztják alá a tanácsadók munkájának az eredményét.

Lehet hivatkozni okos és értelmes programok helyett az elmúlt 8-12 évre. Ez is egy megoldás. De elszámoltatás nélkül nem megy. Meg tanácsadók nélkül sem. Az sem elhanyagolható szempont, hogy tanácsadók mégis csak idegenek, magyarul külsősök. Egy külsősnek meg semmi sem drága. Egy idő után – miután már sok tanácsot adtak jó pénzért- vagy vesztes választások után távoznak. Akkor ismét kiderül, hogy gyakorlatilag a közpénz pazarláson kívül nem sok hasznuk volt. Árbevételt nem növeltek, költségvetési megtakarítást sem értek el. A kármentés pedig nem olyan nagy eredmény. De kármentésről Magyarország jobban teljesít vonatkozásában egyelőre szó sincs.croco9

Felmerül még egy lehetőség, amelyet tudományos szempontból is érdemes megfontolni. A tanácsadók tényleg a szakma rubinjai, és gyémántjai. De az ostoba politika nem fogadja meg a tanácsokat. Hiába jók a tanácsok, ha a politika betart. Ezt lehetne mérni, – de ettől az Isten mentsen – mondjuk úgy, hogy leváltják a politikai elitet, és maradnak a tanácsadók. Az új politikai elit pedig megfogadja az okos tanácsokat, és a város virágzásnak indul.

A patacsi Pilvaxban ülve és töprengve is nehéz dolga van annak, aki objektíven szeretné mérni a tanácsadók munkáját. Ebben tanácstalan vagyok.

Viszont a miniszterelnökségen, és a minisztériumokban a különböző fő és egyéb osztályokon ott dolgozók nem külsősök. Nekik joguk és kötelességük a legjobb tudásuk szerint eljárni, és a munkájuk is mérhető. Még értékelni is kell őket. A tanácsadók leértékelik őket. A tanácsadók szaporodnak, a kivetett adók is, amelyek nem megszorítások. Mert jobban teljesítünk.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE