A rock örök

Aki a csendet is szóra bírta

|

A nőknek nincs koruk és soha nem öregszenek, mindig is ezt irigyeltem tőlük. És ha az illetőt Adamis Annának hívják, akkor tulajdonképpen kortalan és még ezer év múlva is énekli valaki a dalait, hallgatja, olvassa verseit. Adamis Anna tulajdonképpen arctalan, mert szinte soha nem szerepelt a nagy nyilvánosság előtt az utóbbi 20 évben, mindenki csak úgy ismerte, hogy Presser-Adamis, talán még azt is gondolhatják a mai fiatalok, hogy a Presser a vezetékneve.

Adamis AnnaSzenzációs páros volt, de Adamis önmagában is zseniális költő, aki csodálatos sorokkal örvendeztetett meg bennünket.

 És még mielőtt csak az Omegával, LGT-vel kötné össze nevét, említsük meg, hogy rajtuk kívül még nagyon sokaknak írt szépeket. Csak példálózva, mert felsorolni szinte lehetetlen: Kovács Kati, Zalatnay, Bontovics Kati, Ruttkai Éva, Darvas Iván(Összegyűrt szavak, egy csoda párosult Adamissal Darvas személyében). Két pazar musical is belefért: a Képzelt riport és a 30  éves vagyok. Bármilyen hihetetlen életművét 8 évalatt megszülte, 1968-1976. között. 1976-ban férje, Laux József dobbantott az országból, Adamis ekkor vált el az LGT-től, 1979-ben Gross Arnolddal közösen kiadták a Versek és képek című, és máig szinte beszerezhetetlen kötetet. Évek óta előjegyzem az antikvarium.hu lapon és a mai napig senki nem adta még be. Én sem tenném.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZNJdhS73-mU]

Amit már kevesebben tudnak, Vukán György és Bacsó Péter társaságában operát is szerzett, a Black Advent-et.

lgtAz a szöveg jó, amelyik a zenével együtt él, vele együtt válik teljessé. A zene a szavakat az emberi beszéd szférájából más megértési és hangulati dimenzióba emeli át. Nyilván mindenkire másképp hat. Mindenkiben másféle érzéseket és gondolatokat ébreszt. De hullámokat kell hogy verjen az emberekben. Nem baj, ha mindenkiben másféle hullámokat. Az a jó, ha az emberi fantázia hozzáadja a magáét.” (Adamis Anna)

Ki ne tudná kívülről a „Gyöngyhajú lány”, vagy a „Ha a csend beszélni tudna” dalok szövegeit?

Vagy a Képzelt riport legszebb sorait:

Gross-Arnold_Amsterdam_125x115A fák is siratják az elveszett lombukat,
Mit tehetsz te mást, ha neked is ez maradt?
A fák is azt hiszik, hogy nem igaz most a tél,
Mit tehetsz te mást, ha egyszer is szerettél…”

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6NC_t6_mYrY]

„Ha zene nélkül volna dallam, egy soha meg nem szólalt dalban megtudnád, hogy mit is akartam. A csend minden nyelven hallgat, szóra még sosem bírták.”

Adamis Annának sikerült. Boldog születésnapot Anna!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ScWPTI-W5rE]

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE