Kiemelt, Mindennapi tudomány

A Voyager-1 a csillagok felé tart

|

35 év űrbéli száguldás, majd 21 milliárd kilométeres utazás után a NASA Voyager -1 űrszondája az első ember építette eszköz, amely elhagyta a Naprendszerünket, ami elérte a csillagközi űrt.

Egy év az egymásnak ellentmondó értelmezése és értékelése után 2013. szeptember 12-én a tudósok bejelentették, hogy a NASA Voyager 1 űrszonda átért a csillagközi térbe 2012 augusztusában.voyager

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez történelmi tett, egy mérföldkő. Nem véletlen, hogy a Holdra szálláshoz hasonlította Donald Gurnett, az Iowa Egyetem tudósa, aki régóta részt vesz a Voyager programban. A közel múltban vita kezdődött arról, hogy hol is tart a Voyager-1. Több tudós is állította, a szonda már elhagyta a Naprendszert, most azonban a NASA is bizonyítottnak látja ezt. A bizonyítékot végül maga a Nap szolgáltatta, ami az elmúlt években többnyire inkább megtévesztette a tudósokat ebben a kérdésben.

2012. augusztus 25-én a Naprendszer külső bolygóinak tanulmányozására küldött Voyager 1 hirtelen visszaesést észlelt a helioszférában, a Nap befolyása alá eső buborékban megrekedt részecskék számában. Viszont emelkedést mért a Naprendszeren kívülről érkező galaktikus kozmikus sugárzásban. Ezek a bizonyítékok azonban önmagukban nem voltak elegendők a tudósok meggyőzésére, akiknek hiányzott egy harmadik tényező, a szondát körülvevő plazma mennyisége. Ez a mérés azonban nem volt lehetséges, mivel az űrszonda plazma detektora 30 évvel ezelőtt meghibásodott.

voyager

A Voyager az űr fáradhatatlan vándora

A számítógépes modellek szerint a helioszférában a plazma sűrűsége csupán kis töredéke annak, ami a hideg csillagközi űrben uralkodik. A szakemberek a plazma detektor működésképtelensége ellenére kidolgoztak egy módszert az észlelésre, a Voyager két 10 méteres antennája rendkívül speciális körülmények között ugyanis képes érzékelni a plazma rezgéseit, amiből kiszámítható a sűrűség. “Ha elmozdítjuk az elektronokat normál pozíciójukból és eleresztjük azokat, van egy visszarendező erő, ami visszahúzza az elektronokat, amik ezt követően oszcillálnak. Ez egy rendkívül jellegzetes frekvencia – mintha megkondítanánk egy harangot, – ha képesek vagyunk észlelni, kiszámíthatjuk a sűrűségét” – mondta Gurnett. “Ez elég magától értetődő”.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=L4hf8HyP0LI]

Kilenc évvel ezelőtt kaptunk jelzést a Voyager 1 pozíciójára, amikor egy lökéshullámon haladt át, ahonnan a napszél már nem szuperszonikus sebességgel haladt. A tartózkodási helyről 2012 októberében és novemberében érkezett újabb jelzés, amikor a szonda antennái egy napkitörés hatásait észlelték. A koronai tömeg kilökődésből származó részecskesereglet egy éven át (!) utazott, amíg elérte a Voyagert. A döntő bizonyíték idén tavasszal sikerült megszerezni, amikor egy újabb kitörést észlelt a messze elkalandozott szonda. “Először tudtuk megmérni a plazmasűrűséget, az egy köbméterre eső részecskék számát” – mondta Gurnett “Amint észleltük ezeket az oszcillációkat, tudtuk, hogy a csillagközi közegben vagyunk. A heliopauza meghatározása a plazmasűrűségen alapul, ezt azonban nem tudtuk mérni, egészen addig, amíg a jó szerencse és a naptevékenység a segítségünkre nem sietett”

A méréseket visszavetítve a múltra, a tudósok számítása szerint a Voyager valamikor 2012 augusztusában lépett be a csillagközi űrbe, ami egybe esik a napszélben és a kozmikus sugárzásban bekövetkezett változások mérésével.

Ezzel véget ért a Voyager utazásának egyik legjelentősebb szakasza és egy új expedíció veszi kezdetét. “Most már a csillagközi űrben vagyunk. Ez egy rendkívül izgalmas új fejezete a küldetésnek” – mondta Edward Stone, vezető tudós, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa. “Szokás szerint a legfontosabb dolog, amire rábukkanhatunk olyasvalami, amire nem számítottunk. Ez teszi olyan különlegessé ezt a küldetést”

http://www.skyandtelescope.com/news/home/Onward-Voyager-to-the-Stars-223676961.html

http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2013/12sep_voyager1/

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE