Kiemelt, Pécsi hírek

Pécs és az adósságátvállalás

|

Előttünk Pécs, mögöttünk a kormány. Szép és hangzatos jelmondat. De mit is takar valójában? Egyszer már Pécs igen sikeres városának mintegy 41 milliárd forintos adósságának a 70 százalékát vállalta át az állam. Mert Pécs a látszat ellenére sikeres. Hitelből. Sajnos a 70 százalékos adósság elengedés nem jelent 70 százalékos tele pénztárcát.

Annak ellenére, hogy Pécs is jobban teljesít, egyre kevesebb van Pécs közös pénztárcájában. Ugyanis az adósságteherrel járó kötelezettségeket az állam leveszi az önkormányzatok válláról, de igen jelentősen csökkenti az önkormányzatoknak juttatott állami forrásokat, és még az önkormányzatok saját adóbevételeiből jelentős összegeket elvon a mindenható állam. A Jobban teljesítő és jóságos állam sem mindenható, és főleg nem Róbert bácsi. Még annak ellenére sem, hogy a csapból is az folyik, hogy Magyarország jobban teljesít.varoshaza5

A személyi jövedelemadóból való 8 százalékos részesedés és az ahhoz kapcsolódó támogatás megszűnt, ez is jelentős mértékben rövidíti meg városunk költségvetését 2013-ban. Ez évtől a gépjárműadó bevétel 60 százaléka már az államot, 40 százaléka pedig az önkormányzatot illeti meg. Ez is csökkenti Pécs bevételeit.

Látható abból is, hogy az adósságátvállalás óta is Pécs folyamatos hitelfelvételre kényszerül. Lassan nincs olyan közgyűlés, amely ne tárgyalna hitelfelvételről, mert a városunk is jobban teljesít.

Pécs városvezetése szeretné azt láttatni, hogy az adósságátvállalás azonos a tartozások törlésével, ez nem igaz. Az adósságszolgáltatást ugyanúgy az adófizetők, tehát a pécsiek finanszírozzák akkor is, ha azt nem az önkormányzat, hanem az egyre jobban teljesítő állam fizeti.

Pécs szűkülő bevételei azt is jelenti, hogy csökken az önállóan és szabadon ellátható feladatok és megvalósítható elképzelések száma is. Az új feladatfinanszírozási rendszer, az „államosítás”, továbbá a folyamatos forráskivonás miatt az önkormányzat azért nincs könnyű helyzetben.

Egy nem történt, szembenézés, azaz nem tudjuk, hogy kik adósították el városunkat, ki élte fel a város jövőjét? Megy az elmúlt „nyócévezés” és a meddő vita a jó és a rossz hitelről. Amit nem ez a városvezetés vett fel az mind rossz hitel. Igaz Pécs igen sikeres városvezetése is sok hitelt vett fel az elmúlt négy évben mióta a pécsiek folyamatosan nyernek.

Hatalmas kommunikációs bravúr, amit a kormányzat az önkormányzatok adósságainak átvállalásával folytat. Hasonlatos a különböző deviza alapú hiteles mentőcsomaghoz. De ne legyen illúziónk, ennek is meg fogjuk fizetni az árát.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE