Kiemelt, Mindennapi tudomány

ISON üstökös: egy nehéz nap éjszakája

|

Csütörtökön halad át az évszázad üstökösének kikiáltott ISON a Napközelpontján. Aznap délig reményteli volt a helyzet. A korábbi nem túl biztató hírek ellenére az üstökös erőteljesen fényesedni kezdett. Tegnap délután viszont drámai fordulat történt. Az ISON magja hirtelen elhalványult, majd látszólag teljesen elkenődött és szétesett.

Többen már temették az üstököst, mivel tanúi lehettünk a kométa kamerák előtti szétesésének. Az éjszaka egy része bizonytalansággal és az ISON halálának a tényével telt. Ma november 29-én azonban az üstökös feltámadt a halottaiból, és fényesedni kezdett.isonvege2

Mielőtt az ISON üstökös elérte a Napközelséget több csillagász azt jövendölte, hogy az üstökös megsemmisül a Nap árapálykeltő hatása és a gyilkos sugaraiban. Mások úgy vélték, hogy túléli, mert elég nagy a kométa magja.

Azt, hogy ez a kettő egyszerre, illetve egymás után bekövetkezik nem jelezték előre. Az ISON most ezt produkálta. Az üstökös csóváját – a benne lévő porszemcséket – egyszerűen elfújta a napszél, illetve elpárologtatta a magas hőmérséklet. Ezt látható a különböző szondák felvételein is. Most az üstökös új csóvát növeszt. Az üstökös maradék magja pedig folytatja a végtelen égi útját.

Azt még túl korai megmondani, hogy mekkora ez a maradék mag, vagy milyen fényes lesz a halálából feltámadó üstökös. “Van egy egész sor új ismeretlen, és ez a nevetséges, őrült, dinamikus és kiszámíthatatlan üstökös továbbra is képes meghökkenteni, és meglepni valamint összezavarni a csillagászokat.

isonfeltamadas

A lényeg az, hogy az ISON sztorinak még nincs vége. Reméljük, hogy még képes meglepetést okozni, és gyönyörű égi jelenséget produkálni.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE