Pilvax Primőr, Változó világ

Kína építi repülőgép – hordozó flottáját

|

Peking egyre nagyobb figyelmet és egyre jelentősebb pénzösszegeket fordít haditengerészetének fejlesztésére, amely mögött a dinamikusan növekvő kínai gazdaság nyersanyag- és energiaellátás biztosításának szándéka áll. Kína olajbehozatalának több mint háromnegyede a távoli Indiai-óceán és a szűkös Malaka-szoros térségének tengeri útjain keresztül jut el a kelet-ázsiai országba. Jelenleg döntően India és az Egyesült Államok által ellenőrzött vizek szabad hajózhatóságának biztosítása kiemelt fontossággal bír tehát Peking számára.

Kína növekvő tengeri ambícióit látszanak megerősíteni azok az amerikai értesülések is, amelyek szerint a kínai hadsereg jelenleg további két hordozót épít egy Sanghaj mellett.

Kína vezérkari főnöke az első repülőgép hordozójukról a közelmúltban azt mondta, hogy hazájának ugyan viszonylag sok hadihajója van. Azok azonban kisméretűek, ami nincs arányban egy Kínához hasonló ország pozíciójával. Úgy véli, „Amerikát igazi világhatalommá teszi, hogy 11 anyahajóval rendelkezik”. Kínán kívül az ENSZ Biztonsági Tanács minden tagjának saját repülőgép-anyahajója van.

kinairepulogephordozo9

Kína Liaoning repülőgép-hordozója

Most viszont megerősítést nyert, hogy építik Kína második repülőgép-hordozóját és mellette két nagy romboló is készül az északkelet-kínai Talien kikötővárosban – közölte Liaoning tartomány törvényhozásának éves ülésén a terület párttitkára.

Az erről megjelent internetes beszámolókat azonban később törölték a világhálóról – számolt be róla a South China Morning Post című hongkongi napilap vasárnapi számában.

Az eredeti jelentések szerint Vang Min a talieni képviselők előtt elmondta, hogy épülőben van a repülőgép-hordozó és két korszerű 052D típusú romboló. Kína első – ukrán hajóvázból kialakított és gyakorló, kiképzési feladatokat kapott – repülőgép-hordozója, a Liaoning, szintén Talienben nyert végső formát.

A tartományi párttitkár közlése szerint az új repülőgép-hordozó megépítése várhatóan hat évbe telik, s elkészítéséhez az előbbi hadrendbe állítását követően fogtak hozzá. Elhangzott, hogy Kína egyelőre négy repülőgép-hordozót szeretne.

Korábbi nyilatkozatok már sejttették, hogy új kínai repülőgép-hordozó épül, vagy akár több is, de ez volt az első konkrét és hivatalos információ, bár csak egy rövid ideig volt olvasható. Kína jelentős erőforrásokat fordít hadserege, azon belül is haditengerészete fejlesztésére, az indoklás szerint azért, mert ezen a területen jelentős lemaradásban van, különösen az Egyesült Államokhoz képest.kinaihordozo3

Szakértők korábban már valószínűsítették, hogy a kínai repülőgép-hordozók második generációja már atommeghajtású lesz, s azokon az ötödik generációs J-31-es vadászgép teljesíthet szolgálatot. A világ első nukleáris repülőgép-hordozója, az amerikai Enterprise megépítése négy évet vett igénybe, 1961 végén készült el. 51 év szolgálat után, 2012 vonták ki a hadrendből.

Kínában gyakran hozzák fel, hogy az országnak 3 millió négyzetkilométer tengerfelületet kell felügyelnie, s ehhez – egyelőre – egyetlen repülőgép-hordozója van. A világon az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Spanyolország, Olaszország, India, Brazília és Thaiföld rendelkezik repülőgép-hordozóval. Az Egyesült Államoknak jelenleg tíz ilyen egysége van.

Kína néhány év alatt a második gazdasági hatalommá lopakodta magát. Lassan szuperhatalommá válik. Az USA ellenében, és szándéka ellenére. Az amerikai nagyhatalmi játékok sokba kerülnek a világnak. A legnagyobb árat azért az USA a világgal fogja megfizettetni. Az USA nem veszi észre, hogy nem a világ függ Amerikától, hanem pont ellenkezőleg, Amerika van kiszolgáltatva a világnak. Főleg pénzügyileg és elsősorban Kínának.

 

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE