Filmek

Oscar díj 2014.

|
Jared Leto díjával kezdődött meg helyi idő szerint vasárnap este Hollywoodban a 86. Oscar-gála, amelyen a Mielőtt meghaltam című film sztárja a legjobb férfi mellékszereplőnek járó arany szobrocskát kapta.

A hosszú hajú, fehér szmokingos színész-zenész a film alkotóin kívül édesanyjának és fivérének mondott köszönetet azért, hogy valóra válthatta álmát, majd elmondta, ezen az estén Ukrajnától Venezueláig azokra is gondol, akik hozzá hasonlóan valóra akarják váltani vágyaikat.
A legjobb mellékszereplő kategóriában a Phillips kapitányban szereplő szomáliai színész, Barkhad Abdi, Bradley Cooper az Amerikai botrányból, Michael Fassbender a 12 év rabszolgaságból és Jonah Hill A Wall Street farkasából voltak még esélyesek a legrangosabb hollywoodi filmdíjra.

oscarszobor-kozeliA Jégvarázs című Disney-alkotás nyerte a legjobb egészestés animációs filmnek járó díjat a 86. Oscar-gálán helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben. A legjobb dokumentumfilm a 20 Feet from Stardom lett.

A Jégvarázs előzőleg a Golden Globe- és a BAFTA-díjat is elnyerte kategóriájában.
A legjobb vizuális effektusokért a Gravitáció című dráma, a legjobb rövidfilmért a Helium, a legjobb rövid dokumentumfilmért pedig azt a The Lady in Number 6: Music Saved My Life című alkotást jutalmazták Oscarral, amelynek 110 éves hőse, a világ minden bizonnyal legidősebb holokauszt-túlélője, Alice Herz-Sommer a napokban hunyt el.

Paolo Sorrentino A nagy szépség című alkotása nyerte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját az amerikai filmakadémia helyi idő szerint vasárnap rendezett gáláján Los Angelesben.

Olasz film 1998 óta nem győzött ebben a kategóriában, akkor Az élet szép alkotói vihették haza az Oscart.
Sorrentino filmje az olasz felső tízezer életét mutatja be egy kiábrándult, cinikus újságíró, a társasági élet központi figurájának történetén keresztül, miközben költői képet fest Rómáról. A film korábban többek között az Európa Filmdíjat is megkapta.
A 43 esztendős nápolyi rendező Federico Fellininek, Nápolynak és a futballsztár Diego Maradonának is megköszönte a díjat.

Lupita Nyong’o, a 12 év rabszolgaság című film szereplője kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart. A 30 éves kenyai művész az első afrikai színésznő, aki elnyerte a legrangosabb hollywoodi elismerést. “Mindegy honnan jössz, számítanak az álmaid” – fogalmazott, és köszönetet mondott a film rendezőjének, Steve McQuennek, valamint színésztársainak és családjának.
Lupita Nyong’o Julia Roberts, Jennifer Lawrence, Sally Hawkins és June Squibb oldalán szerepelt a kategória jelöltjei között.

A nő az eredeti forgatókönyv, A 12 év rabszolgaság pedig az adaptált forgatókönyv kategóriában lett győztes,Joaquin Phoenix a Scarlett Johansson hangján megszólaló számítógépes operációs rendszerébe szeret bele a Spike Jonze forgatókönyvéből és rendezésében forgatott A nő című produkcióban, amelyet a díjszezonban sokan dicsértek eredetiségéért.
John Ridley Solomon Northup írásából készítette a 12 év rabszolgaság forgatókönyvét, amely egy rabszolgának eladott szabad emberről szól, aki meg akarja őrizni emberi méltóságát.
A hollywoodi seregszemlén a legjobb eredeti filmzene díját Steven Price, a Gravitáció zeneszerzője kapta, a legjobb filmdal kategóriában pedig a Jégvarázs című Disney-animáció Let It Go című számát díjazta a filmakadémia.

A Gravitáció című filmért a mexikói Alfonso Cuarón kapta a legjobb rendezőnek járó elismerést, Cuarón az első latin-amerikai rendező, aki Oscar-díjas lett. E kategóriában eddig az argentin születésű brazil Héctor Babenco (A pókasszony csókja, 1985), a brazil Fernando Meirelles (Isten városa, 2003) és a mexikói Alejandro Inárritu (Babel, 2006) jutott el a jelölésig.
Cuarón beszédében köszönetet mondott Inárritunak és a szintén mexikói Guillermo del Torónak. Kiemelte filmjének főszereplőjét, Sandra Bullockot is.

Cate Blanchett, a Blue Jasmine főszereplője kapta a legjobb színésznő díját, Matthew McConaughey, a Mielőtt meghaltam című dráma színésze kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést.

(Forrás: MTI)

Steve McQueen 12 év rabszolgaság című drámája nyerte a legjobb film díját.

 

 

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE