Gasztro bűn

Paella tengeri herkentyűkkel

|

Ez most nem Magyar Elek története, ez a saját jelenünkben, velünk történik, valahol a galaxisban, valahol azért annál közelebb. Valamikor, 1998 környékén valaki – sajnos a pontos nevére sem emlékszem már, de tudom, hogy Lajos volt – (meghalt már de végül is ő volt az ötlet szülőatyja) előállt azzal a gondolattal, hogy ő éppen disznót vágott, hozna egy kis kóstolót . (Vasárnap reggelről van szó, amikor kulturális – újságolvasás – tevékenységet végeztünk akkor is és ma is a helyszínen) Nem voltunk soha semmi rossznak az elrontói, ezért elfogadtuk a felajánlást. Nagyon finom, friss hurkát, kolbászt, töpörtyűt tálalt fel nekünk. És a sör mellett megjött az okosság. Miért nem csinálunk ebből hagyományt, miért nem reggelizünk minden vasárnap az újságolvasás mellett? A hagyomány, mint azt tudjuk a Hegedűs a háztetőn című filmből is, nagyon fontos. Elkezdtük. És most már több mint tíz éve valóban hagyomány lett a vasárnapi reggelikből. Az elején még írtuk, hogy el ne felejtsük, milyen ételek voltak az asztalon. Sajnos abba hagytuk, ezért most csak emlékezetből felsorolok néhányat:

Pacalpörkölt, töltött rántott láb, sült nyúl, tengeri herkentyűk, tatárbifsztek, fasírt, spagetti, különböző halak, chilis bab, rántott gomba, hurka kolbász, kocsonya, és persze húsvétkor a sonka, főtt tojás, torma, stb.stb.stb… nem lehet felsorolni. Persze ara ügyeltünk, hogy mindig lightos, fittness ételek legyenek feltálalva.

Lényeg, hogy működik a mai napig. Persze a Gy. kormány regnálása alatt előfordult, hogy nem volt forrásunk a reggelire, így egyszer-kétszer kimaradt a szokásos kulináris élvezet. Most a legutóbbi reggeli receptjét szeretném közreadni, ami egy igazi spanyol étel volt: tenger gyümölcsés paella.

Kell hozzá sok tengeri herkentyű. Én egy csomag fagyasztott tengercsümölcse koktélból és egy csomag héj nélküli fekete kagylóból csináltam. Fontos, hogy legyen benne garnéla, tintahal, kagyló és polip is. Az alap a rizs, az olaszoknál ugyanígy nemzeti eledel ez, csak ott rizottónak hívják. Nálunk is van rizottó, hiszen bármit hozzá lehet keverni a rizshez, így a cukorborsóval készültet mi rizi-bizinek hívjuk. De végül is bármit keverhetünk hozzá, gombát, hagymát, sárgarépát, cukkini, mindegyikkel finom lesz és kiadós. Mind a paellának, mind a rizottónak az a lényege, hogy keverjünk egy csomó ehető dolgot a rizsbe. Na, vissza a paellához.

Apróra vágott piros, zöld, sárga paprikát (fontosak a színek, mert az ételnek mutatósnak is kell lennie, nemcsak finomnak, és ez a sok színű paprikás kavalkád megadja a külcsínyt. A belbecs az étel íze. ) olíva olajon hirtelen megpirítunk sok-sok fokhagymával, amit itt én apró darabokra vágva szoktam használni. Majd később látjuk, hogy ez nem mindig van így. Néhány apróra vágott friss chili paprika is mehet bele, ha szeretitek a csípőset, ha nincs friss, lehet szárított is, lényeg, hogy a többivel együtt piruljon. Teszek hozzá egy apró kockára vágott paradicsomot, ha van, akkor frisset, ha nincs, akkor hámozott konzervből, mert azzal is jó lesz. 4-5 perc után rádobálom a tengeri herkentyűket és nagyon kevés ideig együtt pirítom őket. Gyorsan puha lesz, nem szabad túlfőzni. Közben elkészítem a rizst. Szintén olívaolajon pirítok apró, kockára vágott hagymát és jó minőségű, nagy szemű rizst (erre szerintem a legalkalmasabb a Riceland bármelyik terméke, csak ne szarvasi, pempővé és kásává alakuló rizst használjatok.

 

Aki szereti, barna rizzsel is jó) A rizs mellé bedobok 4-5 gerezd fokhagymát, de nem megpucolva, hanem héjastúl, egy kicsit késpengéjével szétnyomva. Ezt majd ha kész a rizs, ki kell belőle szedni, én például meg is szoktam enni, mert szeretem főtt fokhagymát, de ki is lehet dobni. Meg fogtok lepődni, mennyivel intenzívebb így a fokhagyma íze. Felöntöm vízzel és megszórom kurkumával. Azért azzal, mert a sáfrány nagyon drága, arra nem fussa. Egyébként azzal az igazi, de a kurkuma is megteszi. Puhára főzöm és összekeverem a tengeri herkentyűkkel. (egyébként azt is meg lehet szórni főzős közben kurkumával, vagy aki szereti, az használjon curryt. Amikor összekevertem, belerakom vagy egy jénai tálba, de még jobb a római tál, és a tetejét megszórom szétmorzsolt feta sajttal. Én meg szoktam locsolni még egy kis texas szósszal, de lehet valami pikáns kínai szósz is. (sokféle kapható a Tescoban is) Be a sütőbe és körülbelül 15 percig sütöm 150 fokon. Kiadós és nagyon finom egytál étel. Ha valaki nem szereti a tengeri dolgokat, csinálhatja csirkemellel, gombával, sonkával, rá bízom a fantáziátokra.

(A következő részben visszatérek Magyar Elekhez, és a palóc levest (palóc gulyás) írom meg.)

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE