Mindennapi tudomány

Balszerencse a dinóknak, szerencse az embernek

|

A dinoszauruszok valószínűleg még ma is élnének, ha egy közel 10 kilométer átmérőjű Chicxulub aszteroida földtani léptékekkel számítva korábban, vagy egy kicsit később ütközött volna a Földdel, állapította meg vezető paleontológusok egy csoportja.

A dinoszauruszok kipusztulása egy nagy kozmikus balszerencse következménye, mondja a brit Edinbourgh Egyetem őslénytudósa és evolúciós biológusa, Stephen Brusatte aki egy kutatócsoport vezetője. A brit kutató a diverzitás csökkenése következtében meggyengült dinoszaurusz ökoszisztémáknak tulajdonítja az aszteroida totális pusztítását a dinókra nézve.

dinosaur-comet670

A kutató véleménye szerint abban az esetben, ha az aszteroida pár millió évvel korábban ütközik a Földdel, amikor még a dinoszauruszok jóval sokszínűbbek voltak, vagy pár millió évvel később, amikor már esélyük lett volna az újra kezdésre, akkor valószínűleg nem haltak volna ki” nyilatkozat  Brusatte a Discovery News-nak.

A következtetést a dinoszaurusz kövületek legfrissebb katalógusának tanulmányozásából vonták le. Ugyanis képet alkottak a dinoszauruszok és a környezet néhány millió évvel előtti állapotáról, amikor is becsapódott az aszteroida a mai Mexikó területén. Az aszteroida kiirtotta a dinoszauruszokat. A kutatás szerint az aszteroida 66 millió évvel ez előtt találta el a Földet, amely hatalmas vulkánkitöréseket, a hőmérséklet, valamint a tengerszint szélsőséges változását idézték elő. A nagy vulkánkitörések például a mai India területén valószínűleg hatással voltak a globális hőmérséklet változásaira is. A tektonikus-mozgások, a hegyek kialakulása ugyancsak érintették a dinoszauruszokat, hatást gyakorolva populációikra, kezdve a tápláléklánc alján elhelyezkedő nagy növényevőkkel, melyek számában drasztikus csökkenés következett be. A bolygónk akkori állapota meggyengítette a teljes ökoszisztémájukat.

titanic-tyrannosaur-660

A paleontológusok kezdenek megegyezni a nem repülő dinoszauruszok pusztulásának kérdésében. Arra a kérdésre még nem tudnak válaszolni, hogy egyes madarak hogyan élték túl a Kréta-kor végén bekövetkezett hatalmas kozmikus katasztrófát. “Sok dinoszaurusz úgy nézett ki és viselkedett, mint ahogy a madarak” – mondta Brusatte. “Ha most a Kréta-korban szemlélődnénk, úgy vélem nem igazán tudnánk megkülönböztetni egy velociraptor- fajtájú dinoszauruszt egy igazi madártól.”

Sok madárfaj is kipusztult körülbelül 66 millió évvel ezelőtt, de nem mindegyik, hangsúlyozta Richard Butler, a Birmingham Egyetem Földrajz, Föld és Környezettudományi karának tanára, aki szerint egyes fajok kis méretüknek, magasabb szaporodási rátájuknak, vagy más tulajdonságaiknak és viselkedésüknek köszönhetően maradhattak fenn. Butler és Brusatte is úgy gondolja, hogy az aszteroida becsapódás, valamint az éghajlati és környezeti zűrzavar nélkül a dinoszauruszok még ma is uralnák a Földet.

“Abból kiindulva, hogy az emlősök diverzitása csak a dinoszauruszok eltűnését követően kezdett drasztikusan emelkedni, úgy vélem nagyon valószínűtlen, hogy ma léteznének emberek a dinoszauruszok kihalása nélkül” Butler szerint. Simon Conway-Morris, a Cambridge-i Egyetem kutatója véleménye szerint, ha tömeges pusztulásuk nem következett volna be, akkor sem tartottak volna ki mostanáig.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE