Jogdoki, Pilvax Primőr

A devizahiteles-törvény ellenére tovább folynak a végrehajtások

|

A devizahiteles-törvény ellenére nem függesztik fel a végrehajtók azokat az eljárásokat, amelyeket külföldi székhelyű pénzintézetek kezdeményeztek magyar adósokkal szemben. Az Igazságügyi Minisztérium szerint viszont nincs kivételezett bank, a törvény minden pénzintézetre kiterjed.

Noha a július 26-án hatályba lépett devizahiteles-törvény értelmében fel kell függeszteni minden végrehajtási eljárást, amely a devizaalapú hitelszerződések, a forintalapú fogyasztási hitelszerződések, valamint a lízingszerződések alapján indult, az MNO birtokába került dokumentum szerint a végrehajtói kamara inkább megkerülné a törvényt. Az MNO-nál  jelentkezett egy adós, aki azt kérte az ügyében eljáró végrehajtótól, hogy a hitelszerződése alapján indult eljárást függessze fel a devizahiteles törvény értelmében. Fogarasi László önálló bírósági végrehajtó irodájában, ehelyett, azonban egy dokumentumot adtak át az adósnak, amely a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara állásfoglalását tartalmazta.devizahitel-vegrehajtas3-300x180

A végrehajtóknak készült szövegben az állt, hogy a devizahiteles-törvény hatálya nem terjed ki azokra a bankokra és pénzügyi vállalkozásokra, amelyek székhelye Magyarországon kívül van, így ezekben az esetekben a végrehajtás folytatható.

Ez alapján az adósnak azt mondták, mivel ő olyan banktól vett fel hitelt, amelynek székhelye nem Magyarországon van, így nem függesztik fel a végrehajtást. A Magyar Nemzeti Bank honlapja szerint több tucat külföldi székhelyű pénzintézet tevékenykedik Magyarországon, s vannak köztük olyanok is, amelyek devizában hiteleztek.

A devizahiteles-törvényt beterjesztő Igazságügyi Minisztérium a szerkesztőség megkeresésére közölte, nincs olyan hitelintézet vagy pénzügyi intézmény, amelyre ne terjedne ki a törvény hatálya, ebből következően pedig a végrehajtási eljárások felfüggesztésével kapcsolatban sincs kivétel, írja Horváth Csaba László az MNO-n.

magyartudat.com

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE