Filmek, Kiemelt

Elhunyt Robin Williams

|

Tegnap holtan találták az otthonában Robin Williams Oscar-díjas színészt. Mindössze 63 évet élt. A színész öngyilkos lett. Robin Williams hosszabb ideje súlyos depresszióval küzdött.

Az én emlékezetemben két filmje a kedvenceim közé tartozik. A “Jó reggelt, Vietnam”- ezzel a harsány kiáltással indítja a rádióműsort nap, mint nap Adrian Cronauer – Robin Williams-, és a szlogen szállóigévé vált. Cronauert azért vezényelték Vietnámba, hogy javítsa a katonák hangulatát. Jelentősen változtat a rádió műsorán. Felhagy a propagandahírekkel, az ósdi slágerlistákkal. Új rock műsora nagyon népszerű lesz a hallgatóság, a katonák körében. A katonai vezetők nem lelkesednek a változásért. A parancsnokságot aggodalommal töltik el a műsorvezető kijelentései a háború értelmetlenségéről. Cronauer azzal védekezik, hogy számára a háború nem valóság, hanem puszta nyersanyag. De ott a háború poklában történik vele valami. Megismerkedik egy vietnami lánnyal.robinwilliams

A másik a Holt költők társasága. Ezt a filmklasszikust egyszerűen látni kell. A történet az 1950-es évekbeli Angliában játszódik egy fiú bentlakásos iskolában, ahová egy új angol irodalomtanár érkezik: Mr. Keating, -Robin Williams – aki egykor maga is a Welton akadémia diákja volt. A fiatal tanár megmutatja a diákoknak a költészet szépségét, és bátorítja őket, hogy írjanak hozzá az élethez egy újabb sort, és ami a legfontosabb: „Carpe diem, fiúk! Éljetek a mának! Legyen az életetek rendkívüli!”

A film hét fiúról szól. Neil a szófogadó fiú, aki elhivatottságot fedez fel magában a színjátszás iránt. Todd a mindenben bizonytalan, bátyja árnyékában élő fiú, aki ennek a barátságnak köszönhetően talál magára. Charlie Dalton a magabiztos lázadó költő, Knox Overstreet megszállott, szerelmes diák. Richard Cameron csak a maga érdekeit tartja szem előtt. Színesítik még a palettát Steven Meeks és Gerard Pitts, a két kedvesen különc jó barát. A film műfaja dráma, ezért tele van olyan konfliktusokkal, amelyek bármely iskolában előfordulhatnak: szerelmi, apa–fiú, barát–ellenség konfliktus.

A tanár romantikus költők verseit tanítja nekik, mint Thoreau és Lord Byron. Mr. Keating beavatja a diákjait a titokba, hogy annak idején a Holt Költők Társaságának tagja volt. Neil kérésére mesél a gyűlésekről, de kéri a fiúkat, hogy felejtsék el, már régen volt, nem érdemes rá szót vesztegetni. A fiúk a kollégiumból kiszökve megalapítják a maguk Holt Költők Társaságát, és a találkozókon minden résztvevő lehetőséget kap, hogy jobban megismerje magát, illetve saját realisztikus vagy romantikus természetét: verset írnak, olvasnak föl, sőt egyszer még lányokat is hívnak a gyűlésre. A bajok akkor kezdődnek, amikor Charlie Dalton a Holt Költők nevében egy provokatív cikket közöl az iskolaújságban, mire a vezetőség megrémül, és nyomozást indít. Neil elvállalja Puck szerepét a Szentivánéji álomban, ezzel apja haragját vívja ki. Az apja megparancsolja neki, hogy hagyjon fel ezzel, és csak a tanulással foglalkozzon. Neil azonban – Mr. Keating tanácsának ellenére – mégis fellép a színházban. Az apja hazaviszi, és közli vele, hogy kiveszi a Welton akadémiából. Neil teljesen összeroppan, és ez vezet majd a végén a tragédiához.

A film bemutatja minden középiskolás fiú életét, figyelmeztet minket, ne járjunk vakon az életben, nyissuk ki a szemünket: éljünk a mának!

Robin Williamst az általam kiragadott filmjei hallhatatlanná teszik. Nyugodjon békében!

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE