Kiemelt, Változó világ

Szarból Szovjetuniót!

|

Most, hogy cár atyuska okádott valami szépet nyugat felé, mindenki betojt. Pedig nem kellene. Cár atyuska ugyanis kínjában csinál magából pojácát. Az ugyanis kicsinyes bosszú, hogy betiltja a vele szemben jogos szankciókat bevezető nyugati államokból egyes élelmiszerek behozatalát a nagy orosz medve birodalmába. Ha pedig egyes szeszes italok esetében azok egészségügyi kockázatára hivatkozik, akkor egyenesen nevetséges…

Ojrópa telenyomta a pelust, mert a nyakán marad a megtermelt zöldség és gyümölcs. Hát, legfeljebb majd eladják nekünk. Olcsóbban… Meg hogy majd gáz lesz, ha jön a hideg, a gáz meg nem jön. Pont fordítva: nem lesz gáz… Vagy máshonnan lesz, drágábban.

Tudom, nem kellemesek a következmények, de azért mégiscsak el kellene végre dönteni, hogy jólétet akarunk-e más nemzetek szenvedése árán, emberek legyilkolása és szellemi, fizikai, anyagi megnyomorítása árán, vagy szeretünk picit nyugodtabb lelkiismerettel aludni. Még ha olcsóbb ágyon is, kisebb adag vacsora után… Mert ha az előbbit, akkor azonnal lépjünk ki az EU-ból és lépjünk be a lassan, de piszkosan újjáalakuló Szovjetunióba!putyin5

Ahol azért cuppoghat már Putyinnak, mert megtette az első lépést az orosz magánnyugdíj-pénztárak kizsebelésére, á la OV. Azért márpedig leesik az ázsiója Moszkvában. Szóval most már neki sem egyszerű, csak ki kell éheztetni.

Tudom, nagy medvét éheztetni sokáig tart és tényleg nevetséges, de egy nagy medve igényei is nagyok, tehát a hiányérzete szintén nagyobb lesz… A szankciók pedig kis időre feldobják az orosz beltermelést, hiszen külhoni áru híján az oroszt kell majd megvennie az orosznak. Bizonyára örül neki az orosz termelő. Annál kevésbé az orosz vásárló…

Láttam minap egy dokumentumfilmet Oroszország egyik legnagyobb mozdonygyáráról. Háromnaponta gurítanak ki egy új mozdonyt, és kevés a belpiacra… Na, kérem, ez volt aztán az időutazás! Mintha csak fiatalságom vasgyárakban eltöltött idejével rémálmodtam volna! Ugyanaz a turhás mocsadék, ugyanaz a másokra várás, ugyanaz a „minőség”. Ugyanaz a szervezetlenség, mindenáron megcsinálás bárminek a rovására. Sőt, bevallottan ugyanaz a szovjet típusú tervgazdálkodás. Ha nincs a terv teljesítve, a melós nem kap pénzt. De szinte biztosan nem kap, mert az előtte illetékes részlegek nem haladnak semmire, késnek, miattuk áll mindenki más… A gépesítés szintje azokra az ötvenes évekbeli fekete-fehér propagandafilmekre emlékeztetett, amelyeket kamasz koromban vetítettek a moziban a szovjet háborús film előtt (csajozni jártunk oda, nem szovjet háborús filmet nézni – csak hogy értsd!). Azért, mert a gépesítés szintje gyakorlatilag kis híján ugyanolyan. Nuku robotizált gépsor, nuku computervezérlés, nuku tyechnyika bolysája…A minőségellenőrző bárisnya pölö egy vaskalimpácsval pöcögtette a késznek vélt, de azért korántsem kész alváz öntvény részét, nehogy már repedés legyen benne. No, ha valaki, én jelenlegi szobamuzsikusként hiszek a fül erejében, de azért egy kirataküzemben, ahová még a nyugati kamerákat is beengedik a PR érdekében (jaaajjj, de kontraproduktív lett… jaaaajjj, képzelheted, mi mindent nem szabad ott megmutatni…), azért lehetne már egy ultrahangos bigyójuk. Vagy legalább egy kamu, ultrahangos bigyó jellegű ultrahangos bigyójuk. Hiszen egy brutálmozdony, amelynek a legszélsőségesebb időjárási viszonyokat és feltehetőleg túlterhelést is el kell viselnie évtizedeken át (emlékezzünk a kockazsigákra), azért mégiscsak nem két kopejkába kerül. De mindegy… A részlegvezető kényelmesen sétál át 2-3 kilométert az üzem másik végére megkérdezni, lesz-e végre alkatrész. Nem telefonál. Sétál. Kurvára ráér! Pedig azt a mozdonyt Putyin jön átvenni holnapután és eddig ott tartanak, hogy a nézelődő melósokat haza kell küldeni, mert nem tudnak dolgozni… Ott meg aszongyák neki, lesz, lesz, majd küldik. Felelős? Határidő? Akármi? Á… Persze, amikor megjött, kalimpácsolós bárisnya csípőből visszaküldte, mert majdnem fél centi széles repedés tátongott a fémben. Tudjuk, alváz, azon lesz a súly. És még őt győzködték… Három napból majdnem kettő kiesett. Sok öltönyös, fogatlan, vöröshadseregfrizurás emberke összedugta az összedugnivalóját és harmadnapra megmozdult valami. Azért a cárnak mégiscsak össze kellett a kamera szeme láttára legózni azt a rohadt mozdonyt! Egy nap alatt. Na, most akkor milyen ott a normális termelékenység, ha három nap helyett akár egy alatt is képes a banda egybetapasztani egy lokomotívot – miközben normális esetben három napig piszmognak? Ki ekével, kalapáccsal, tollal… Marokkővel. Mert gép, az nem nagyon volt a képernyőn, noha gúvadt a szemem, mint párttitkárnak kitüntetésosztáskor!

Láttam hát a szovjet jövőt. Azonos a múlttal. Abból él a mai napig, még egy kicsit gurítja a tehetetlenségi erő. Ám egy idő után megáll ez a gazdasági modell, mert pénz fog beléje kelleni. Rohadtul, elképzelhetetlenül sok pénz. Amit Putyin a hetven milliárdra becsült vagyonából nem fog bedobni a közösbe a klasszikus kocsmai „pótoljunk” felkiáltással… Azt neki el kell valahonnan vennie. És ha nem kereskedik a nyugattal, Kína pedig simán megelőzi / megelőzte a cárékat technológiai, kereskedelmi és ipari téren (értsd nem lesz részéről kereslet pölö repedt-rozsdás mozdonykákra), akkor csakis a „zemberektől” veheti el, amijük van. Otthon. Akarom mondani a fuckban. Helyesbítek: FÁK-ban. Ha ilyen egy kirakatüzem, milyen az ország… Láttam hát a szovjet jövőt. Szarból és vérből építik. Ahogyan eddig is tették. Undorító. Büdös és szétfolyik.

Csak ki kell várni…

Ki kell böjtölni.

Ardamica Zorán

parameter.sk engedélyével

 

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
 1. Tibi

  Köszönöm az információt. Megpróbálom megkérdezni őt is. Egyszer régen én is elcsíptem egy részt ebből a műsorból, de sehol sem találom azóta. Abból amit láttam belőle, szerintem fergeteges lett:)

  ↑ LinkVálasz
 2. Doki

  Ardamica Zorán írását a szlovák paraméter.sk magyar nyelvű hírportáltól vettük át, ezért sajnos erre csak ő tudna válaszolni.

  ↑ LinkVálasz
 3. Tibi

  Mi volt ennek a mozdonygyáros dokumentumfilmnek a címe?

  ↑ LinkVálasz
 4. VERITAS

  Legyen osztälyültetes! Viktorka csereljen helyet Putyinkäval, Sanyika meg tulkoros ,mentsük fel!Lesz rend az osztälyban!

  ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE