Mindennapi tudomány

Újabb kínai holdszonda

|

A Földre visszatérni képes holdszondát küld az űrbe Kína az ország nagyszabású űrprogramjának részeként – jelentette be a nemzetvédelmi tudományos, technológiai és ipari hivatal. A szonda már meg is érkezett a Szecsuan tartománybeli Hszicsang városába, ahonnan még az év vége előtt felbocsátják. A hivatalos sajtójelentések szerint a szonda másodpercenként 11,2 kilométer megtételére lesz képes, s küldetése befejeztével visszatér majd a Földre.

A holdszonda a következő kínai holdmisszió, a várhatóan 2017-ben elinduló Csang’o-5 fontos részét jelenti. A misszió kitűzött célja talajminták gyűjtése, űrhajóst azt követően küldenének az égitestre, ahol később egy holdbázis építését is tervezik.

Kína múlt év decemberben, – az Egyesült Államok és Oroszország (Szovjetunió) után puha leszállást hajtott végre a Csang’o-3 űrszonda a Jade nyúl holdjáró robottal együtt Hold felszínén.

jade

Alig hat évvel Hold-programjának kezdete után. A Jade előtt még nem szállt le kínai űreszköz más égitesten. A teljes egészében kínai technológián alapuló eseményt történelmi áttörésként, a “kínai álom” részeként jellemezte a kínai sajtó, s az a nemzetközi közösségben is elismerést váltott ki. A holdjáró sikere ugyanakkor nem teljes, az januárban meghibásodott, s a szakértők csupán pár hónapra becsülik az élettartalmát.

A holdjáró, ez év január óta kétszer is “elaludt”, teljesen mozgásképtelenné vált. De továbbra is “életben van”, vagyis teleszkópjával adatgyűjtést végez és azokat továbbra is képes a földi bázisra visszaküldeni. Mozgásra, holdjárásra ugyanakkor a Jáde Nyúl nem alkalmas, elektromos erőforrása kimerülőben van, s egy idő után nem lesz képes napelemeivel újratölteni magát.

A kínai szonda a landolási helyszínnel is úttörővé vált, ugyanis a Csang’o a Szivárvány-öbölben szállt le, melyet korábban még egyetlen nemzet sem térképezett fel.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE