Pécsi hírek, Pilvax Primőr

Pécs önkormányzati választások 2014. Mi a tét?

|

Ma kezdődik az október 12-én tartandó önkormányzati választásra, a szavazólapjaira való felkerülést célzó aláírások gyűjtése. Az aláírások gyűjtése két hétig tart, akkor derül majd ki, hogy hány jelölt lesz a polgármesteri és a helyi képviselői posztokra.

Az önkormányzati választáson nincsen részvételi küszöb. Magyarul akárhányan vesznek részt is rajta, érvényes lesz. A polgármester és a képviselő az lesz, aki darabra eggyel több voksot szerez, mint az utána következő jelölt.

Szavazategyenlőség esetén a képviselőknél sorsolás dönt. Abban az esetben, ha a polgármester jelöltek közt állna elő szavazategyenlőség, viszont új polgármester választást kell tartani. Ez a képviselőtestület már megválasztott tagjait nem érinti. Illetve ha közülük lesz valaki polgármester, akkor a listáról még egy személy jut be.
Szinte biztos, hogy minden eldől majd a választás napján október 12-én. Elég valószínűtlen, hogy szavazategyenlőség lesz.pecsvhaza

Sajnos általában a jogosultak jóval kevesebb, mint fele él a lehetőséggel, hogy szavazzon. 2010-ben 42 114 fő szavazott a 126 651 főből (33,24 %). Nyílván ők se mind a regnáló polgármesterre.

Ez az első alkalom, hogy öt évre választhatunk majd képviselőket és polgármestert. Akik a lábukkal szavaznak, azaz a távolmaradóknak aztán semmiféle utólagos reklamációra nincs is jogosultságuk. Ahogy az ismert szlogen mondja: „a pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el!”

Egyébként a már a Fideszre szabott játékszabályok és keretek között lezajló választások előtt kicsit tologatták az utcákat egyik szavazókörből a másikba. Egyenlő pályák, egyenlő esélyek jegyében. Jól ki van ez találva a polgári morál jegyében.

Mi a választások tétje? Akarnak-e a pécsiek változást? Ha nem, akkor hagyni kell mindent, ahogyan van. Hagyni kell a veszteségesen kezelt köztulajdont, a versenyellenes közbeszerzéseket, a versenyképtelen közmunkát, minőségellenőrzés nélkül a közszolgáltatásokat, és a pécsi vállalkozók mellőzését

Ha a pécsiek a változásra szavaznak, akkor új polgármestert és zömében új képviselő testületet kell választani. Nem elég egy alkalmas polgármester, mert további minimum 10 egyéni körzetben induló és megválasztott képviselő támogató szavazata nélkül lehetetlen lesz irányítani a várost.

A szavazó polgárok felelőssége nagyon nagy. Akik a lábukkal szavaznak, és nem élnek az álampolgári jogukkal azok ne háborogjanak a magas ingatlan és építmény adó miatt, ne háborogjanak a koszos és kátyús utcákért. Mert minden leadott szavazat számít. 48 nappal az önkormányzati választások előtt ez a tét. Pécsiek válasszatok.

http://valasztas.hu/hu/onkval2010/471/471_0_index.html

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE