Mindennapi tudomány

Űrszonda a Neptunusznál

|

A Neptunusz, – a Naprendszer utolsó bolygója – pályáján áthaladt a New Horizons amerikai űrszonda, és megkezdte a hosszú útjának utolsó szakaszát, hogy 2015. július 14-én a Plutóhoz érkezzen. 

Az űrszonda pontosan negyedszázaddal azután haladt el a Neptunusz mellett, mint ahogy a külső Naprendszer felé tartó Voyager–2 1989. augusztus 25-én végrehajtotta ezt a történelmi találkozót, és hasznos adatokat szolgáltatott az óriásbolygóról.Neptune-Triton-LORRI-7-10-14 (labels)

A NASA 2006 januárjában indította útnak az alig féltonnás New Horizons űrszondát. A Voyager-2 már vetett néhány pillantást az addig szondával nem vizsgált Neptunuszra, de a New Horizons lesz az előreküldött szem, amely elsőként vizsgálhatja meg a fagyott nitrogénnel borított Plutót és annak holdjait.

A New Horizons majd 4 milliárd kilométert tett meg a Neptunuszig, ami a Nap – Föld távolság 27-szerese. Annak ellenére, hogy az űrszonda sokkal távolabb volt, mint a Voyager–2, kamerája egy sor felvételt készített az óriásbolygóról, amelynek légköre a Naptól való nagy távolság ellenére is igen aktív.

NHHopkinsPoster_tn

Az űrszonda 440 millió kilométerre van a Plutótól. A New Horizons minden bizonnyal információk sokaságát szolgáltatja majd. A Pluto törpebolygó oly távol van, hogy még a Hubble-űrteleszkóp felvételein is csak egy homályos, elmosódott folt, amelyről nagyon keveset lehet tudni. Az űrszonda feltérképezi a törpebolygót és a holdjait. A szonda meghatározza a Plutó felületének és légkörének az összetételét is.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE