Kiemelt, Mindennapi tudomány

Hétvégi aszteroida

|

Negyvenezer kilométernél is közelebb, a Föld – Hold távolság (384 000km) alig tizedére fog elhaladni a Földünk mellett a cseljabinszki meteornál kissé nagyobb aszteroida vasárnap. Ez a távolság a geostacionrius műholdak pályájának a magassága is. Legközelebb az aszteroida vasárnap este 20 óra 14 perckor lesz, ekkor alig 34 ezer kilométerre lesz a planétánktól.

 A 2014 RC névre keresztelt aszteroidát augusztus 31-én fedezte fel az arizonai Tucson közelében található Catalina Sky Survey (CSS) kutatási program keretében. 1999 óta három távcsővel keresik a potenciálisan veszélyes földközeli objektumokat. Szeptember elsején a Hawaii-n álló Pan-STARRS 1 teleszkóppal is megerősítették a felfedezést.asteroida Az aszteroida a fényessége alapján kb húsz méter átmérőjű, három méterrel nagyobb így, mint a 2013 februárjában az oroszországi Cseljabinszk városa felett felrobbant aszteroida. Fényessége 11,5 magnitúdó lesz, egy kisebb teleszkóppal is megfigyelhető lesz.

A 2014 RC a geoszinkron pályán keringő időjárás-figyelő, illetve telekommunikációs műholdakhoz közel fog elhaladni, mivel azok durván 36 ezer kilométer magasságban zuhanják körbe a bolygót. A szakemberek szerint a szikla nem jelent veszélyt a Földre, nem fog becsapódni. Jövőbeli mozgását a tudósok folyamatosan figyelemmel fogják kísérni, az előrejelzések szerint olyan pályán halad, melyen vissza fog térni a bolygónkhoz.

geometry_strip

Egy ilyen méretű aszteroida becsapódása komoly károkat képes okozni. Emlékezzünk a 2013. február 15-én az oroszországi Cseljabinszk városa felett felrobbant kisbolygóra. A robbanás és az azt követő lökéshullám következtében több mint ezren megsérültek, az anyagi kár is jelentős volt. A mintegy 17 méter átmérőjű, tízezer tonnás meteorit légkörbe éréséről, vakító izzásáról, felrobbanásáról, az égbolton hagyott nyomáról számos videó készült. http://www.space.com/27022-60-foot-asteroid-to-give-earth-very-close-shave-orbit-animation.html

[http://www.space.com/27026-asteroid-2014-rc-earth-flyby-sunday.html]

http://live.slooh.com/stadium/live/slooh-tracking-rogue-asteroid-2014-rc-pitbull-skimming-by-earth-at-only-25000-miles-40234-km-away

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE