Történelem

A V-2 bevetése

|

A második világháború folyamán a németek kiemelkedő eredményeket értek el a rakétakutatás terén. A V2 rakéták komoly pánikot okoztak a Brit lakosság körében, és mivel nagy magasságban haladtak, a kor eszközeivel nem lehetett ellenük védekezni. A háború befejeztével a német tudósok és amerikai és orosz fennhatóság alá kerültek, ahol tovább folytatták kutatásaikat.

1942. október 3-án volt minden hordozórakéta ősatyja, a V–2 első sikeres startja. A Vergeltungswaffe–2 egyfokozatú, folyékony hajtóanyagú ballisztikus rakéta volt, amit a harmadik birodalom szakemberei fejlesztettek ki a Balti-tenger egy kis szigete, Usedom egy településén, Peenemündében. A fejlesztést egy német mérnökzseni, Wernher von Braun vezette.v2

A V–2 1942 márciusában startolt először, és pár másodperc után fel is robbant, az első sikeres indításra október 3-ig várni kellett. Az állandó tökéletesítéseknek köszönhetően 1944 szeptembere és 1945 márciusa között a németek már a háborúban is bevethették, több mint háromezer alkalommal (elsősorban Angliában és Belgiumban). A rakéta irányítórendszere azonban nem volt elég pontos, így fegyverként nem lehetett jól használni célpontok ellen.

1944. szeptember 8-án estéjén a londoniak először hallották az új fegyver robbanásait. A lakosoknak, akik már hozzáedződtek a V-1 repülő bombákhoz, egy nagyobb és gyorsabb pusztító eszközzel kellett szembe nézniük. Ez volt a V-2, a Vergeltungswaffe-2, vagyis a „megtorlás fegyvere”, ahogy a Goebbels-féle Náci Propaganda Minisztérium elnevezte. Egytonnás robbanófeje és a tény, miszerint a rakéta sebességének köszönhetően gyakorlatilag hangtalanul és minden előjel nélkül csapott le, nem csupán a fizikai, de a pszichológiai csapásmérés eszközévé tette.

Az űrhajózás szempontjából 1944 eleje is fontos dátum. Egy teszt során egy V–2 189 kilométeres magasságig emelkedett, és ezzel az első, ember alkotta tárgy lett, ami a világűrbe jutott. A háború végén von Braun (aki egyébként az SS őrnagya volt) a Gemkapocs-hadműveletben 150 kollégájával és több tucat V–2-vel együtt az Egyesült Államokban talált új hazát. A szovjeteknek második vonalbeli mérnökök és kutatók jutottak, viszont a peenemündei létesítményekre és alkatrészekre ők tették rá a kezüket.

wernhervonbraun

A V-1 és a V-2 fegyverek is túl későn érkeztek a háború menetének megváltoztatásához. Németország akkor vesztette el a háborút, amikor megtámadta a Szovjetuniót, Japán pedig megtámadta Pearl Harbort, bevonva az Egyesült Államokat is a konfliktusba. Ha a V-2 nukleáris robbanófejekkel lett volna felszerelve, az mindent megváltoztathatott volna, így azonban bár pszichológiailag elrettentő volt, maga a fegyver nem volt hatékony, pontatlan és költséges volt.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Névtelen

    Csak egy érdekesség Az 1994,ben kiadott HÁBORÚ ÉS BÉKE 49 ÉV. című kiadvány 5. számában olvastam , hogy “A németek két indítócsoportot állitottak fel. “Az első támadó V-2 es startját a 44.tan-és kísérleti üteg hajtotta végre Párizs ellen szeptember 8-án reggel 8.30 kor.Ugyanaznap este indította első rakétát London ellen az Északi csoport is.”

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE