Kiemelt, Magyar Közélet

Nyílt levél Orbán Viktorhoz

|

Tisztelt Miniszterelnök úr!

 Feszült kíváncsisággal és nagy reményekkel hallgattuk egy hete reggel a rádióban az Ön parlamenti beszédét a devizahittel tragédiánk megoldásával kapcsolatban.

És nem 1,3 millió magyar állampolgár nevében – ahogy Ön számszerűsítette, – hallgattuk nagy reménnyel, hanem Magyarország nevében. Mert ez a nemzettragédia, ami minden itt élő embert, kisdedet és aggastyánt egyaránt súlyt.

Ön a hétfői parlamenti felszólalásában történelmi jelentőségűnek nevezte a bankok elszámoltatását, szavai szerint az elszámoltatás középpontjában az igazságosság, a méltányosság és a tisztesség áll.cimer

 Ha ezt tényleg így gondolja, nem értünk pár dolgot.

 Hogy lehet, hogy Önök csak most – az önkormányzati választások előtt – jöttek rá, hogy „törvénytelenül elvették” a pénzünket? Ha az Önök szakértőinek ehhez több év kellett, akkor miért kaptak eddig vérlázítóan magas díjazást? Miközben már ügyvédek, közgazdászok tucatjai számtalanszor leírták, levezették, hatályos magyar jogszabályokra hivatkozva levezették és számos levélben jelezték Önnek, Önöknek, hogy törvénytelenségről van szó.

Ugyanis már köztudott, hogy a svájci jegybank 2005-ben figyelmeztette az MNB-t, felhívta a figyelmet a devizaalapú hitelkonstrukció kockázataira, javasolta, hogy Magyarországon sürgősen fejezzék be e hitelkonstrukció kiajánlását, kihelyezését.

Ezt a figyelmeztetését az illetékesek nem vették komolyan, sőt ezt követően még nagyobb súlyt fektettek ez hitelkonstrukció kiajánlására. A svájci jegybank figyelmeztetését nem hozták nyilvánosságra, ezt a kölcsönigénylő ügyfelek elől eltitkolták!

Ön 2013-ban még „hibás terméknek” nevezte a „devizahitelt”, most rájött, hogy törvénytelen?

http://hvg.hu/gazdasag/20130724_Orban_uj_iranyt_mutat_a_devizahitel_hibas

Ami törvénytelen, az nem bűncselekmény? A törvénytelen „devizahitel” nem uzsora bűncselekmény? Ha az, akkor miért nincsenek máris letartóztatva az elkövetők, és cinkosaik?

Ezt követően Ön 2014. májusában ezekkel a mondataival adott reményt nekünk:

-“végleges és az emberek számára biztonságot nyújtó megoldás”

– “a kormány rakétasebességgel meghozza a szükséges döntéseket”

– “minden devizahitelest biztonságba fogunk helyezni.”

” …reméljük, hogy a kormány az ősszel dönthet”.

Természetesen ősszel sem döntött a kormány, miközben a Bankszövetség még 2006. január 26-án a médián keresztül úgy tájékozatta a lakosságot, hogy nyugodtan vegyék fel ezeket a kölcsönöket, mert nem lesz olyan árfolyamingadozás, amely a törlesztési terhet jelentősen befolyásolná. Tekintettel arra, hogy mindezt a svájci jegybank figyelmeztetését követő egy éven belül tették, el kell gondolkodni, hogy ki volt a felelőtlen: a kölcsönigénylők vagy a Bankszövetség?
Nem vitatható, hogy a Bankszövetség által kiadott nyilatkozat megtévesztésre alkalmas nyilatkozat volt! Ezen nyilatkozattal olyan magatartásra indították a kölcsönigénylő ügyfeleket, melynek következtében óriási káruk keletkezett. A Ptk. 6. §-a alapján a bíróság a kárnak részben vagy egészben történő megtérítésére kötelezheti azt, aki jóhiszemű személyeket olyan magatartásra indított, akiknek önhibájukon kívül abból káruk származott.

Ön azt mondta most a Parlamentben, hogy a kormány korábban is már Európában egyedüli módon segített a devizahiteleseken, az végtörlesztéssel. Árulja el, hogy egy törvénytelenül kihelyezett kölcsönt miként lehet törvényesen végtörleszteni? Amit egyébként is csak azok vehettek igénybe, akiknek erre igen sok pénzük volt.

Egy törvénytelenségre hogyan lehetett árfolyamgátat állítani?

Akik ezt kitalálták – végtörlesztés, árfolyamgát – bűnrészességet vállaltak a törvénytelenségben. Ha így van, márpedig az Ön mostani nyilatkozata kvázi elismeri ezt, miért nem hozza nyilvánosságra a bankoknak ehhez cinkosságot nyújtók nevét?

Most megint ígéretet kaptunk rá, a Parlament legkorábban szeptember 24-én, vagyis most szerdán szavazhat a törvényjavaslatról. Ezt sem értjük! Ugyanis, ha Ön, mint miniszterelnök, kijelenti, hogy törvénytelenségről van szó, mit kell megszavazni? Ha egy gyilkos megöl valakit, a gyilkosságra bizonyíték van, ezt a bíró és bíróság elismeri, akkor mégis MILYEN törvényt kell megszavazni? Ha valami bűncselekmény, akkor ott az ügyészségnek van azonnali meglépni valója. Vagy Magyarországon ez nem kell értelmezni a törvényt? Önök a jelenlegi intézkedéseikkel is csak azt bizonyítják, hogy nem adósmentésről, hanem bankmentésről van szó. Mert, ha a “devizahitelezés” törvénytelen dolog -. kvázi bűncselekmény -, akkor miért csak 30%-kal akarják Önök csökkenteni a törlesztőrészleteket? Ami törvénytelen, azt nem csökkenteni kell, hanem MEGSZÜNTETNI!

E szörnyű hitelkonstrukció magyar családok százezreit lehetetlenítette el, hozta kilátástalan helyzetbe, több ezer ember lett öngyilkos, több ezren betegedtek meg, sok házasság bomlott fel, ártatlan családok ezrei kerültek az utcára!
Önök szerint hogyan lehet olyan családokat kártalanítani, akik e gyilkos hitelkonstrukció következtében elvesztették családtagjukat, vagy elvesztették otthonukat, akiket emberi méltóságuktól megfosztottak, rendőri segítséggel kilakoltattak?!
Közel öt évvel ezelőtt még Szíjártó Péter úr (aki a miniszterelnök úr pártfogását élvezi!) is felelőtlen hitelfelvevőkről beszélt. Tettek önök valamit annak érdekében, hogy megállapítsák, ki volt a felelőtlen? Kit terhel a felelősség ártatlan emberek haláláért, ártatlan családok utcára kerüléséért?

A Hpt. és a Ptk. alapján nem vitatható, hogy ezek a kölcsönszerződések jogszabályba ütköznek, illetve a jogszabályok megkerülésével jöttek létre!

Felvetődik a kérdés: az állam által fizetett felügyeleti szervek miért nem tettek semmit? Miért engedtek piacra kerülni egy olyan hitelkonstrukciót, amely családok százezreit hozta kilátástalan helyzetbe?!

Az intézkedéseikből kitűnik, hogy nem akarnak a felelősség kérdésével őszintén, komolyan foglalkozni. Mindenért az ügyfeleket hibáztatják, mondván, hogy a kölcsönigénylés során felhívták a figyelmet e hitelkonstrukció kockázataira.

Ha valakik tiltott helyen fürödnek (a fürdést tábla tiltja!), a hatóságok kötelesek-e ezt megakadályozni, avagy nyugodtan hagyják őket fürödni tovább, mondván, hogy táblával figyelmeztették őket, hogy ott veszélyes a fürdés, ha ennek ellenére mégis ott fürdenek, hát fulladjanak meg, az ő bajuk nem? Mint önök is tudják, a hatóságok elzavarják a tiltott helyen fürdőzőket, mert nem akarják, hogy bajuk essen!

A devizaalapú hitelkonstrukció kiajánlásakor a felügyeleti szervek – akiknek hatósági jogkörük van! – miért nem léptek fel annak érdekében, hogy ártatlan magyar családok százezreit félrevezessék, megtévesszék?

Üdvözlettel,

Patacs Rácváros Devizahiteles Pertársaság – Pécs

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. lecsó

    És akkor még a kormány és a MNB felelőssége ki is maradt a szándékos forintgyengítésből fakadó árfolyamveszteséggel, amiből most éppen nyerészkedik és költekezik az MNB.

    ↑ LinkVálasz
  2. Ambrus Pál

    Gratula a megfogalmazásért.Ezt vártam már régóta.Na erre varrjál gombot fidesznyik!

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE