Magyar Közélet, Pilvax Primőr

A Fidesz a bankok oldalára állt

|

Avagy óriási összeget kaptak tegnap a bankok az MNB-től. A teljes lakossági devizahitel-állomány forintosításához szükséges euró mennyiséget lehívták a bankok a Magyar Nemzeti Banktól a hétfőn délelőtt 10 órakor megtartott tenderen. Ez 7,834 milliárd eurót jelent.

A vasárnapi, forintosításról szóló bejelentéssel lényegében kinyílt a bankok devizapozíciója. Egy előre meghatározott árfolyamon kell majd forintosítaniuk a devizahiteleket, miközben kötelezettségeik továbbra is a piaci árfolyamon állnak fenn. Az ebből származó árfolyamkockázat fedezésére ma az MNB 308,97 forintos árfolyamon 7,834 milliárd eurót adott a bankoknak forintlikviditásukért cserébe.

fideszbankok

A deviza egy részét feltétellel adta oda a jegybank a hitelintézeteknek (utóbbiak ugyanis azt vállalták, hogy cserébe csökkentik rövid lejáratú külföldi forrásaikat). A “feltétes eszköz” keretében így 1,627 milliárd eurót kaptak a bankok. A devizaigény másik, hosszú források lezárására hivatott részét egy úgynevezett feltétel nélküli eszköz keretében elégítették ki a bankoknak. Ennek keretében 6,207 milliárd eurót kaptak a bankok. Mindkét esetben elfogadta az MNB a bankok által benyújtott ajánlatot, ugyanakkor jelezte, hogy bármilyen megmaradt devizaigény kielégítésére holnap délelőtt 10-kor újabb lehetőséget ad nekik.

A Fidesz a bankok oldalára állt,  a bankokkal karöltve lenyúz még egy réteg bőrt azokról, akiket több évig hitegetett. A Fidesz a bankokat segíti, ugyanis a bankoknak többé nem kell aggódniuk a frank árfolyama miatt. 256.6 forinton rögzítette a kormány a frank árfolyamot a teljes hitel futamidő idejére és ezzel gyakorlatilag 40%-os véglegesített tőketartozás emelés történt.

„Hogyha segíteni akarunk a devizahitel-csapdába becsalt embereken, meg a forinthitelcsapdába becsalt embereken, s megnézzük, hogy a két csoport közötti pozíció milyen, akkor a piaci árfolyam a devizahiteleseket olyan mértékben hozná lehetetlen helyzetbe, hogy amit eddig adtunk segítséget, annak semmi értelme nem lenne, nem is ez a szándék, nem is hallottam erről, tehát ez valószínűleg kacsa” – hangsúlyozta Kósa Lajos.

Kósa úr ez kacsa. De nem Márton – napi. Hanem a választási fajtából.

Kép: http://www.civilkontroll.com/a-bankok-idot-probalnak-huzni-a-fidesz-szerint-sikertelenul-szolgalati-kozlemeny/

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Panelos Pali

    Pécsett történt: lefestették az adóhivatal elött:NEM TUDUNK ANNYIT ADÓZNi, .AMENNYIT LOPTOK! Januártól 33% lesz az élelmiszerek áfája! A nov. 17-i 18 órai pécsi tüntetésre már 700-an jelentkeztek ! Németországban már 19 városban lesz tüntetés a magyarországi tüntetéssel egyidőben. A kalandozó magyarok ott lesznek! Breaking!Vida Ildikó amerikai számláit zárolták! A számlákra több milliárd dollár összeget utaltak a fideszes oligarchák az elmúlt években, Simicska és Nyerges cégein keresztül. Ezen számlákon keresztül érkezett az elsikkasztott nyugdijpénztárak vagyonának jelentős része., ill.a KÖZGÉP vesztegetési pénzeinek jelentős része. Az ügyben az FBI és az Interpol is nyomoz. Az amerikai számlákon kívül svájci fideszes bankszámlák zárolása is várható Folyik a kiutalás kínai azeri, oroszországi számlákra.

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE