Kiemelt, Pécsi hírek

Pécs a hitelfelvételben jobban teljesít

|

Ma megkezdi áldásos, immár ötéves tevékenységét Pécs igen sikeres városának közgyűlése. Több mint egy hónapja megtörténtek a választások. Az eredmények ismertek. Köztudott, hogy nem kerültük a lehető legrosszabbat, a “minden marad ugyanúgy” helyzetet. Pécsnek változásra lett volna szüksége. Minden maradt a régiben, mert kommunikációsan sok sikert ért el, és fog is, amíg ki nem durran majd a kommunikációs lufi.

A frissiben megalakuló grémium hitelfelvételről fog dönteni. Természetesen jó hitelről, mert csak az elmúlt nyolc évben vettek fel rossz hiteleket, a Páva Zsolt második eljövetele előtt. Most 10 milliárd forint hitelről dönt a közgyűlés. Biztos meg is fogják szavazni, és így már ismét 30 milliárdot súrolja Pécs igen sikeres város adóssága.

Az Országgyűlés 2011 decemberében fogadta el a „stabilitási törvényt.” Ez a törvény az újabb komoly eladósodás megelőzése érdekében korlátozza az önkormányzatok hitelfelvételi lehetőségeit. A törvény alapján az önkormányzatok költségvetése csak fejlesztésre, beruházásra fordíthatja a hiteleket. Az önkormányzatok csak a Nemzetgazdasági Minisztérium jóváhagyásával vehetnek fel kölcsönt, aminek mértéke nem haladhatja meg a város éves bevételének 50%-át. A hitelfelvétel nem vonatkozik az EU-ból érkező kölcsönökre, ezekre szabadon pályázhatnak az önkormányzatok.

vhaza3

A Fidesz-kormány 2012 közepén hitelfelvételi stopot rendelt el. A hitelstop működik is. De a kormány 70 esetben engedélyezett hitelek felvételét. A felvett hitelek fele adósságmegújítás, amelyet azóta már magára is vállalt az állam, és a két év alatt jóváhagyott összeg 15 milliárd forint.

Az adósság közben az önkormányzati cégeknél halmozódik, részben a korábbi évek hitelfelvételei, részben az állam döntései, a rezsicsökkentések, a különadók és egyéb, más előírások miatt.

Pécsett 2009-ig a szocialista vezetés vette fel a hiteleket, azóta viszont a Fidesz irányításával növelik az adósságokat. Az „előttünk a város, mögöttünk a kormány” jegyében az állam az elmúlt egy évben 45,7 milliárd forint visszafizetését vállalta át Pécstől. Azóta össze lehet számolni újabb tízmilliárdos kötelezettséget. A Pécs Holdingnak még 2,4 milliárd forint hitelt kell visszafizetnie, az Európa kulturális fővárosának egykori programjaira alakult Pécsi Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-nek egymilliárd forint az adóssága. A Tüke – busz tavaly egymilliárd forint hitelt vett fel buszvásárlására. az önkormányzatnak pedig 3,5 milliárd forintos folyószámlahitel-kerete van, amit ki kellett egészíteni félmilliárddal, hogy a munkabéreket is tudjanak fizetni. A közgyűlés még nyáron újabb négymilliárd forintos hitelfelvételt szavazott meg buszvásárlásra. Augusztus 26-án megkezdődött az egykori pécsi Vízmű felszámolása is. Itt egy kétmilliárd forintos adóbírság szerepel a kifizetetlen számlák között. Ez az a Vízmű, amelyből a 2009 októberében a Fidesz-vezetés még a kormányváltás előtt kitolta a külföldi tulajdonos talicskáját. Igaz pénz nem lett több. A város új vízműve, a Tettye Forrásház csak azért tudott 7 millió forintos adózott profitot felmutatni, mert uniós forrásokból 280 millió forint fejlesztési támogatást tudott elkönyvelni.

Azt elárulhatná Páva Zsolt, hogyha a hivatalba lépése, 2009 óta a tavalyi év zárásáig 58 milliárd forinttal növekedett a város vagyona, amelynek értéke ma 177 milliárd forint. A növekedés aránya a hazai nagyvárosok között példátlan, akkor miért van szükség hitelre?

Valamint azt is, hogy akkor most mennyi is pontosan a város adóssága? Mennyi az önkormányzati tulajdonú cégek adóssága?

 Az adósság növelés terén az egyik legdrasztikusabb változást Pécs produkálta. 2007-ben 13,7 milliárd adóssággal rendelkezett, 2010-re ez 37,9 milliárdra ugrott. A 24,2 milliárdos növekedés azt jelenti, hogy éves szinten átlag 8 milliárdot generált a város.

A pécsiek azt látják ebből, hogy mennyi szép szökőkút lett meg díszköves utak, emlékművek, parkok, illetve aki nem demagóg az azt is, hogy néhány helyi építési vállalkozó már a helikopterrel kacérkodik. Abba nem gondolnak bele, hogy amennyiben a kormánynak nem lenne pofája az egész országgal kifizettetni a pécsi kiskirályok és klientúrájuk mutyijait, úgy Pécs városában már a választást sem érték volna meg, egyszerűen csődbe mentek volna.

1990 őszén az első „szabad” helyhatósági választásokkor sokan úgy gondoltuk, hogy a rendszerváltás a szabad önkormányzatok létrejöttével teljesedik ki. Az új önkormányzati rendszertől a demokrácia kiszélesedését és megerősödését vártuk. Huszonöt évvel a rendszerváltás után inkább tűnik kudarctörténetnek a pécsi önkormányzat elmúlt negyed százada.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE