Magyar Közélet, Pilvax Primőr

Devizahiteles mentés: a „Kegy Bank” jár jól

|

Avagy az Orbán-kormány mentsen meg téged! Hétfőn terjesztette be a nemzetgazdasági miniszter a parlamentnek a devizahitelek forintosításáról szóló törvényt. Ez két másik törvényjavaslattal – a fair bankokról és a bankelszámolásról szólókkal – együtt képezi a kormány adósmentésének alapját. A törvényeket együtt megvizsgálva kiderül, hogy nincs szó senki megmentéséről, hosszú távon csak az állam, illetve a Jegy-Kegy Bank nyer.

A bankok az elszámoláson elvesztik a tisztességtelennek bélyegzett szerződésmódosítások és az árfolyamrés nagyjából hétszázmilliárdját. Az adósoknak pedig a forintosítással a teljes eddigi árfolyamveszteséget le kell nyelniük. Az adósok csak jelenlegi tőketartozásukhoz és törlesztőrészletükhöz viszonyítva járnak jól, azok tényleg csökkenni fognak, de így is nagyobb lesz a tőketartozás, mint a hitelfelvételkor és most még annak a lehetőségétől is elesnek, hogy egy esetleges forintárfolyam-erősödéssel jobb helyzetbe kerüljenek.

(Az euróhiteleket 308,97, a svájci frankhiteleket pedig 256,6 forintos árfolyamon forintosítják, ma az euró 305.77, a svájci frank 254,54 forinton áll.)

fideszbankok

 A bankok a Magyar Nemzeti Bank tartalékából vásárolnak devizát, amit évekkel ezelőtt, sokkal olcsóbban szerzett meg. Ezért a forintosítással együtt 150 milliárd forintnyi nyeresége lehet. Ha a Fidesz kormány 2010 végén menti a devizahiteleseket ezzel a mentőcsomaggal, akkor az árfolyamveszteség csak 40 forint körül alakult volna minden egyes svájci frank után. Most viszont már meghaladja a száz forintot.

A tehetőseket a kormány már megmentette a végtörlesztéssel. Azok jártak jól, akiknek eleve kevés gondjuk volt a devizahitelükkel a végtörlesztéssel még nyertek is, ráadásul most a kedvezményes árfolyamon végtörlesztők még további kárpótlást is kapnak bankjuktól az elszámolás során.

A devizahitelesek jövő tavasszal kapják meg a forintosításra vonatkozó dokumentumokat. Ebben benne lesz az elszámolásról szóló értesítés, az, hogy mennyit kapnak vissza az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások költségeiből. Akiknek jelzálog-fedezetű devizahitelük van, azok a forintosításról is kapnak értesítést.

Aki nem akarja a forintosítást, annak ezt jeleznie kell majd a bankjánál, de ehhez szigorú követelményeknek kell megfelelni – például akkora nettó forintjövedelemmel kell rendelkezni, melynek legfeljebb egytizede fedezi a törlesztőrészletet.

Azt se felejtsük el, hogy a Kegy Bank nyereségéhez Matolcsy szerint senkinek nincs köze, arra költik, amire akarják. Nem kórházakra, gyermekétkeztetésre, oktatásra, hanem stadionra a kert végében, csodazongorára vagy üdülőkre.

A képviselők többsége 180 forintos svájci frank árfolyamon végtörlesztett, míg azEmberek összetehetik a két kezüket, hogy 256 forinton forintosíthatják a hitelüket. Igaz ismerjük a fideszes értékrendet, mindenki annyiért törleszthet, amennyit ér.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE