Pécsi hírek

Pécsi szellemházak

|

Néhány éve ezen az oldalon már bemutattam néhány híres szellemvárost, szellemépületet a világ különböző pontjairól. Ez jutott eszembe, amikor a pécsi Pátria szállodáról olvastam, nem sok reménnyel kecsegtető nyilatkozatot. Ha Pécs nem is szellemváros, azért van néhány szellemháza, épülete. Érkezzünk meg Budapestről, áperés rögtön az áper laktanya romja fogadja a látogatót, nincs is ennél jobb turisztikai belépő. A világ összes katasztrófa turistájának bizsereg a talpa, hogy Pécsre látogasson. Haladunk keltről nyugat felé, elérkezünk a Búza térre. Balról gödör, jobbról még nagyobb. Egyiket ugyan palánk takarja, de a másik teljes pompájában mutatja magát. Ha felsétálunk a Munkácsi Mihály utcába, ott búslakodik a volt OTI, orvosi rendelők épülete. Hasznosításáról sokat nem lehet hallani. És néhány száz méter után nádora legnagyobb városvezetési bűncselekmények csimborasszója, a patinás Nádor szálló épülete. Az ország legszebb (volt) kávéházával, az én korosztályom kedvenc sörözőjével, a Fapadossal. Az étteremről és a báli termekről ne is beszéljünk, valaha minden szakmának ott volt a bálja, a jogászoktól kezdve, az orvosokig és a nyomdászokig.

pátriaTovább nyugat felé csak egy utca lett szellem, a régi Sallai, ma Ferencesek utcája, majd az emlegetett Pátria szálló tornyosul kihaltan a Kórház tér fölé.

Innen azonban már látszik a leghíresebb pécsi szellemház, a galambdúc, a 25 emeletes. Az izgalom fokozódik, bizony ez már olyan, mint San Zhi, Prypiat, vagy Bodie. Persze vannak kisebb foltok is a sebző város testén. A magasháztól nem messze, a Szigeti és Tüzér utcák által körülölelt kis „park”, a régi szakmunkásképző épülete helyén.

És ha a lelkes turista még további izgalomra vágyik, a Szigeti út nyugati részén megtekintheti a volt AFIT leégett épületét, melynek homlokzatán még ma is látszanak a koromnyomok, örök mementóként a pécsieknek.

A város nyugati területe még annyira új, hogy ott nem tudtak a femaszellemek tanyát verni. Bár el tudom képzelni, ha majd a multik kivonulnak az országból, megmarad a Tesco, Metro és Praktiker épülete, ami jó hely lesz évtizedeken keresztül a szellemeknek.

És ne felejtsük el, Pécs déli bejáratánál is van egy üde színfolt, a Fema épülete. Nem sok ez egy kicsit ilyen szép városnak? Mert valljuk be, mindezek ellenére Pécs az ország legszebb városa volt. Hogy milyen lesz, arról majd unokáink mesélnek, és lehet, hogy szemrehányást tesznek. Mondjuk a régi Széchenyi térért, a sétatéri vízlépcsőért, és lehetne sorolni.

Hozzászólások

Hozzászólás írása ↓
  1. Gabóca

    Pécsett nem csak szellemházak vannak, hanem nagyon sok Hamlet politikus is. Csak nem mindegyiknél jelenik meg szellem!

    ↑ LinkVálasz
  2. karaoke

    Hát igen a horvátszínházra a milliárd ki tudja miért fontosabb.

    ↑ LinkVálasz

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE