jegyzet, Pilvax Primőr

Devizahitelesek ismét átverve

|

Ha a devizahitelesek netán ismét csalódottak, akkor jusson már eszükbe, hogy kormánypárti politikusoknak ne nagyon higgyenek. Miért is tették az a nagy banki elszámoltatást a választások utánra?

A Rogán Antal által ígért átlagos törlesztőrészlet csökkenést az adósok maximum ötöde érheti el. Magyarul a négyötöd rosszabbul jár, minden második pedig jelentősen rosszabbul, hiszen 20 százalék alatti lesz a változás. Ez utóbbiaknál az új törlesztőrészlet várhatóan magasabb lesz, mint az eredeti összeg másfélszerese. Ennyit a nagyvonalú kormányzati ígéretekről.devizahitel

A dühítő az, hogy a Matolcsy féle unortodox MNB azzal büszkélkedik, hogy a forintosítás – a devizafedezet biztosításával hatalmas árfolyam nyereséghez jut – 134 milliárd forinthoz. Amennyiben ezt kedvezőbb árfolyam megállapításával átadták volna az adósoknak, a törlesztőrészletek további 4 százalékkal alacsonyabbak lehetnének. Ehelyett a jegybanktörvénnyel ellentétesen oktatási alapítványokra és értelmetlen ingatlanvásárlásokra fordítják a pénzt.

A Fidesz először gazdasági szabadságharcot hirdetett a bankok ellen, a bankellenes adóival. Amit a bankok természetesen áthárítottak a fogyasztókra. Voltak olyan bankok, akik olyan leleményesek voltak, hogy bizonyos adókat átvállaltak a fogyasztótól, pl. ingyenes bankkártyát kaptak. Ez egy látványos akció, amire mindenki felkapja a fejét és a média nap, harsogja, hogy milyen jól járunk. Aztán a bank a másik oldalon kompenzált, és kiszúrt a fogyasztóval. Például a lekötött betétek kamatai drasztikusan csökkentek. Ez már nem is annyira feltűnő, a média nem harsogja.

Aztán jött az újabb szabadságharc – szintén a bankok ellen, a devizahitelesek megsegítése ügyében. A meghirdetéskor, – a választások előtt – azt nem mondták, hogy aktuális árfolyamon, mégpedig elég magas árfolyamon fogják forintosítani a svájci frankos és az eurós hiteleket.

A választások után megtörtént a nagy bejelentés. A svájci frank 256,5 forint az euro pedig 309,0 forint. Következésképp a devizahitelesek rettentő rémesen ráfaragtak. A választásokig a kormány rendkívül ügyesen eljátszotta a nagy szabadságharcost. Ahogy az előző kormány is bankárkormány volt, ez a kormány is az.

Az átvert devizahiteleseket és a négymillió szegényt büszkévé teheti az boldog tudat, hogy az elmúlt években a közép-kelet-európai régió vezető országa lettünk. Ezt a meglepő dolgot maga Orbán Viktor hozta a tudomásunkra többször is. Csak a végeken ezt nem érezzük.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE