jegyzet

Azok a szegény erdélyi magyarok

|

Nem csak az időjárás verőfényes, hanem a hangulatom is. Jó volt sokszáz kilométeren át úgy utazni, hogy nincsen kátyú, az utak minősége hibátlan, a sávok szélessége megfelelő. 

A városok szélén gombamód szaporodnak az óriási ipartelepek, építkezések zajlanak, üzemek, gyárak épülnek. A közvilágítás példás, az útjavításokat úgy sikerül megoldani, hogy bár az esti órákban is dolgoznak a szakemberek, de a közlekedésben ez minimális fennakadást okoz, sok helyen még minimálisat sem.

Igaz, láttam félbemaradt lakóházakat és szemmel láthatóan szegény településeket, de még az országútról bepillantva a portákra is egyértelmű volt: az emberek mindent megtesznek a boldogulásért. Az udvarokban-kukoricagórékban betárolt termény, kapirgáló tyúkok, szőlővel befuttatott lugasok, kazalban széna, szalma. Mivel éppen este mentünk keresztül ezeken a falvakon, láttuk a hazafelé tartó teheneket. A család biztosan nem zacskós tejből készült kakaót iszik. Szerényen, de látható módon nem beletörődve a nincstelenségbe, hanem szorgosan élik a falvak az életüket.

A város persze más. Itt is építkezések mindenhol, szemmel látható a fejlődés. Délután-este is pezseg az élet. Rengeteg a sétáló, beszélgető ember. Sok a fiatal. Az emberek többsége ízléses, divatos ruhában, de kirívóan drága holmiba bújt, feltűnési viszketegségtől szenvedő embert nem láttam. Biztosan van, de én nem találkoztam ilyennel.

Az autókra is ez a jellemző. Jó állapotú, többnyire középkategóriás járművek, arra használva, amire való. Munkába járni, eljutni egyik helyről a másikra. Luxusautót elvétve láttam.

kolozsvar

Kolozsvár

Ki kellett próbálni a helyi közlekedést is, figyelni az utasokat, az emberek arcát. A buszmegálló mellett idős bácsi ült a járda szélén. Pléhből/vasból (nem tudom, miből) eszkábált asztalszerű valami mögött ült, mellette gázpalack. El nem tudtam képzelni, mit csinál, aztán közelebb érve már éreztem az illatot. Gesztenyét sütött, forrón papírtasakba töltötte és azt árulta. Ilyet még nem láttam, csak az idősebbek elmondásából hallottam. Jó volt, hangulata volt.

Folytatás: Ordítok blog

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE