Mindennapi tudomány, Pilvax Primőr

15 éves a Nemzetközi Űrállomás

|

15 évvel ezelőtt érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra az első legénység. Amely 2000. november 2-án kezdte meg a tudományos tevékenységét az űrállomáson.

Eddig több mint 220 űrhajós dolgozott és kutatott a bázison, ahol különböző kísérleteket végeztek, mintegy 400 km-es magasságban, másodpercenként 8 kilométeres távolságot téve meg bolygónk körül.

Az állomás kiépítéséhez 37 űrsikló-küldetésre volt szükség, ezek szállították a különböző alkatrészeket és komponenseket a helyszínre, köztük kilenc amerikai, európai, illetve japán modullal és a kanadai robotkarral. Az orosz fél a rakteret, a parancsnoki modult, két dokkoló modult, valamint a meghajtásért felelős hajtóművet szállította le két Proton rakétával, valamint további fellövésekkel, de emellett 44 Szojuz-küldetést is lebonyolítottak a személyzet célba juttatása érdekében – ez utóbbi kulcsszerepet játszott, hiszen a Columbia űrsikló 2003-as tragédiája után az amerikai flotta már nem sok feladatot kapott. Sajnos 2011-ben az űrsiklók végső nyugdíjazás mellett döntöttek.

issÉrdekesség, hogy az itt szolgálatot teljesítő 122 űrhajós kilenc különböző országból érkezett, ők összesen több mint 49 napot töltöttek űrsétával, ehhez azonban természetesen szükség volt a folyamatos utánpótlásra, amit 61 orosz Progressz teherűrhajó (két kudarccal végződött fellövéssel), 5 japán HTV, valamint 12 amerikai SpaceX és Orbital Sciences küldetés (szintén 2 kudarccal) biztosított. Az európaiak 5 ATV-hajót küldtek az állomásra, ez a program azonban tavaly lezárult. Maga az állomás egyébként mintegy 420 tonnát nyom, ami a lakható tér szempontjából egy ötszobás háznak felel meg.

A NASA évente 3 milliárd dollárt költ az állomás fenntartására, ezt ők legalább 2024-ig szeretnék folytatni, ehhez azonban politikai támogatásra is szükség lesz, már csak azért is, mert a korosodó napelemek cseréje komolyabb összeget igényel majd.

Minden vélemény számít!

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE